potpisao dekret

Zelenski zabranio rad proruskih stranaka u Ukrajini tokom vanrednog stanja

zelenski tw

Zaduženo je Ministarstvo pravosuđa da odmah poduzme sveobuhvatne mjere za zabranu djelovanja ovih stranaka na propisani način

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski stavio je na snagu odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu od 18. marta da obustavi djelovanje određenih političkih stranaka u toj zemlji.

Odgovarajući dekret objavljen je na internetskim stranicama ukrajinskog šefa države, prenosi Ukrinform.

“Obustaviti za vrijeme vanrednog stanja svaku aktivnost političkih stranaka “Opoziciona platforma – Za život”, te proruskih stranaka,”Država”, “Lijeva opozicija”, “Progresivna socijalistička partija Ukrajine”, “Šerijatska stranka”, “Unija lijevih snaga“, Socijalistička partija Ukrajine, Socijalisti, Opozicioni blok Nashi i Blok Volodymyr Saldo, stoji u dokumentu.

Zaduženo je Ministarstvo pravosuđa da odmah poduzme sveobuhvatne mjere za zabranu djelovanja ovih stranaka na propisani način.

Podsjećamo, od 24. februara traje brutalna invazija ruske vojske na Ukrajinu. Od tada ruske okupacione trupe granatiraju i uništavaju ključne infrastrukturne objekte, provode masovno granatiranje stambenih područja ukrajinskih gradova i sela topništvom, raketama i balističkim projektilima.