Globus

Evropski parlament

Zemlje EU postigle dogovor o covid potvrdama

20/05/2021
Ilustracija

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci

Evropska unija postigla je privremeni dogovor o covid-19 certifikatima, koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji, objavio je Europski parlament (EP).

Europarlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU dogovorili su se u četvrtak navečer nakon četiri kruga pregovora.

Certifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “covid-status” posjetitelja.

Kod će pokazati je li osoba vakcinisana, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

“Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve EP-a, on je zasigurno znatno poboljšanje trenutnog statusa quo za milione građana EU”, rekao je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando Lopez Aguilar.

“Digitalna potvrda vratit će slobodu kretanja unutar EU, jer države članice počinju ukidati ograničenja diljem Europe. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku schengenskog područja”, dodao je.

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u priopćenju.


Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice, i to za vakcine odobrene u EU. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinisanju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za vakcine koje je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu upotrebu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.