Globus

SANKCIJE

Zemlje okupljene oko grupe G7 razmatraju blokadu transporta ruske nafte

02/08/2022
FOTO: Ilustracija

U izjavi za javnost ministri G7 su rekli da razmatraju "sveobuhvatnu zabranu svih usluga koje omogućavaju pomorski transport ruske sirove nafte i naftnih derivata širom svijeta, osim u slučaju da se nafta ne kupuje po cijeni dogovorenoj u konsultacijama s međunarodnim partnerima ili ispod te cijene"

Grupa G7, koja okuplja ekonomski najmoćnije zemlje svijeta, razmatra blokadu transporta ruske nafte kako bi lišila Moskvu prihoda zbog invazije na Ukrajinu – osim ako se ne ograniči cijena nafte, javlja AP.

Grupu G7 čine: SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija i Japan.

U izjavi za javnost ministri G7 su rekli da razmatraju “sveobuhvatnu zabranu svih usluga koje omogućavaju pomorski transport ruske sirove nafte i naftnih derivata širom svijeta, osim u slučaju da se nafta ne kupuje po cijeni dogovorenoj u konsultacijama s međunarodnim partnerima ili ispod te cijene”.

– Uz razmatranje ove i drugih opcija također ćemo razmotriti i ostale mjere ublažavanja cijena, zajedno s restriktivnim mjerama, kako bismo osigurali da najranjivije zemlje i dalje imaju pristup energetskim tržištima, uključujući i ono rusko – navodi se u izjavi.

Mnoge zemlje su uvele sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. No Kina i Indija su odlučile uvoziti još više jeftine ruske nafte nego prije početka rata.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.