Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemlje zatvaraju zračni prostor za Katar, ali će biti dozvoljen hadž

qatar airways

Egipat je zatvorio svoj zračni prostor za katarske avione u sve većem diplomatskom sukobu, dok se očekuje da će Saudijska Arabija i Bahrein to isto učiniti u utorak.

Nekoliko zemalja je prekinulo odnose s Katarom, optužujući tu zemlju za podržavanje terorizma u Perzijskom zaljevu.

Katarskim državljanima u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima date su dvije sedmice da napuste te zemlje, javlja BBC.

Katar negira optužbe za podržavanje terorizma, a katarski ministar vanjskih poslova je pozvao na “dijalog otvorenosti i iskrenosti”.

Egipatski zvaničnici su saopćili da Egipat zatvara svoj zračni prostor za Katar počevši od 04:00 sata ujutro po srednjem vremenu po Greenwichu (GMT) u utorak, “do daljnjeg”.

Očekuju se veliki poremećaji u putovanjima s obzirom da je glavni grad Katara, Doha, jedno od glavnih čvorišta za međunarodne letove.

Među aviokompanijama na koje će to utjecati su Qatar Airways, Etihad Airways i Emirates.

Kako bi zaobišli svog ogromnog susjeda na zapadu, Saudijsku Arabiju, katarski avioni će morati letjeti po dužim rutama, zbog čega će i letovi trajati duže.

Saudijska Arabija, Bahrein i UAE su zatvorile sve prijevozne rute ka Kataru na nebu, kopnu i moru, te su zabranile svojim građanima da putuju u Katar.

Svim katarskim državljanima u tim zemljama su date dvije sedmice da odu, a UAE i Egipat su katarskim diplomatama dale 48 sati da napuste njihove teritorije.

Saudijska Arabija je zatvorila lokalni ured Al Jazeere, ali su njeni zvaničnici saopćili da će katarskim građanima ipak biti dopušteno da sudjeluju na Hadžu u Meki.

U ovoj zemlji, koja se oslanja na uvoz hrane iz inostranstva, stanovnici su počeli gomilati zalihe.

AFP javlja da je u redovima u jednoj prodavaonici bilo i do 25 osoba.