Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemljotres u Meksiku: Poginulo najmanje 26 osoba, evakuacije u toku

Meksiko_zemljotres

Najmanje 26 osoba poginulo je u Meksiku nakon jutrošnjeg zemljotresa od 8,1 po Richteru, koji je zabilježen u vodama južno od Meksika. Usljed toga formiran je cunami visok metar, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Američkog geološkog zavoda (USGS) potvrđeno je da je epicentar zemljotresa zabilježen u moru, 123 kilometra jugozapadno od južnog meksičkog grada Pijijiapan. Iako je ranije objavljeno da je zemljotres zabilježen na dubini od 33 kilometra, navedeno je kako je do zemljotresa došlo na dubini od 69,7 kilometara.

Kako javlja BBC, guverner Oaxaca Alejandro Murat izjavio je da je na tom području poginulo 20 osoba. Direktor civilne zaštite Meksika, Luis Felipe Puente rekao je da su na području Chiapasa život izgubile četiri osobe. Prema njegovim riječima, na području Tabasca poginulo je dvoje djece.

Predsjednik Meksika, Enrique Pena Nieto rekao je da je ovu zemlju pogodio zemljotres jačine 8,2 stepena. Nieto je potvrdio da je zabilježeno još 62 podrhtavanja tla i naveo mogućnost da u naredna 24 sata bude zabilježen još jedan zemljotres jačine 7,2 stepena.

Kako je kazao, riječ je o najjačem zemljotresu koji je u posljednjih 100 godina zabilježen na području Meksika.

Od posljedica zemljotresa koji je jutros zabilježen u ovoj zemlji oko milion kuća ostalo je bez električne energije. Predsjednik Meksika je rekao da je zemljotres osjetilo oko 50 miliona građana ove zemlje i izrazio zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan.

Zemljotres je nanio i materijalnu štetu. Zvaničnici navode da je zbog opasnosti od cunamija počela evakuacija stanovnika na području Puerto Madere.

Američki Pacifički centar za upozoravanje na cunami objavio je da se cunami može očekivati u regiji koja obuhvata Meksiko, Honduras, Ekvador, Guatemalu, Nikaragvu i Panamu. Navedeno je također, kako je već formiran cunami visok metar.

Zemljotres je izazvao veliki strah kod stanovnika Meksika. Predsjednik Gvatemale, Jimmy Morales izjavio je za nacionalnu televiziju da je na području San Marcosa u blizini meksičke granice poginula jedna osoba, međutim, ova informacija još nije potvrđena.

Morales je pozvao građane da ostanu smireni. Meksiko je 1985. godine pogodio zemljotres jačine 8,1 stepen koji je odnio najmanje šest života.