Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

moskva

Žene ruskih vojnika se okupile ispred Putinovog izbornog štaba, policija odmah pohapsila novinare

moskva protest
FOTO: Screenshot

Nezavisna ruska medijska grupa Mediazona izvijestila je u subotu da su među uhapšenima novinari koji rade za Kommersant, France Press i Spiegel, kao i aktivisti za ljudska prava

Veliki broj osoba, uključujući i novinare stranih novinarskih organizacija, uhapšene su u Moskvi nakon što su vlasti odlučile razbiti proteste kod izbornog štaba ruskog predsjednika Vladimira Putina, izvijestili su mediji u subotu.

Protest su organizirale supruge mobiliziranih muškaraca u sklopu rastućeg pokreta žena koje traže povratak svojih supruga i sinova iz rata u Ukrajini.

Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vide se okuplljeni i policija kako hapsi nekoliko osoba koje nose prsluke s natpisom “Press” blizu Crvenog trga.

Protest pod nazivom “500 dana mobilizacije” doveo je žene do zidina Kremlja prije nego što su se premjestile do Putinovog obližnjeg izbornog štaba. Neovisni ruski medijski izvor SOTAvision objavio je na svom Telegram kanalu da je dopisnik vidio kako sigurnosne snage “uzimaju nasumično ljude iz mase, samo muškarce”.

Najmanje 27 osoba, od kojih je samo jedna demonstrant, odvedeno je policijskim kombijem do stanice Kitay-Gorod gdje ih trenutno drže. OVD-infu, grupa koja prati rusku represiju javlja da su poslali advokata da posjeti uhapšene, ali mu je pristup odbijen.

Nezavisna ruska medijska grupa Mediazona izvijestila je u subotu da su među uhapšenima novinari koji rade za Kommersant, France Press i Spiegel, kao i aktivisti za ljudska prava.

Još sedam novinara koji su izvještavali o protestu odvedeni su u policijsku stanicu Basmanny, rekao je OVD-info. Među njima je i predstavnik japanske televizijske kompanije “Fuji” Andrej Zaiko, navode.

Jedan zaposlenik državnih medija pušten je iz Kitay-Goroda zajedno s troje maloljetnika.

“Policajci su im rekli da planiraju uskoro osloboditi ostale zaposlenike federalnih i stranih medija, ali zadržati predstavnike medija ‘stranih agenata’ u policijskoj stanici. Svim uhapšenim su oduzeti telefoni.”

Zakon o stranim agentima u Rusiji proširen je krajem 2022. godine kako bi uključivao pojedince ili grupe koje “dobivaju podršku i/ili su pod uticajem stranih sila”, što je kritizirano kao potez Kremlja da ušuti one koji kritiziraju njihov rat u Ukrajini, uključujući novinare.