Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"kto"

Žestoka pucnjava u Rusiji, ulicama Karabulaka odjekuju pucnji i eksplozije

ingusetija pucnjava
FOTO: Screenshot

Telegram kanal Mash Gor izvijestio je da su već likvidirana dva borca. Izvor RIA Novosti u snagama reda izjavio je da operacija traje

U ruskoj republici na sjevernom Kavkazu, Inguštiji, večeras je došlo do žestoke pucnjave. Nekoliko ulica u gradu Karabulaku, s obzirom na snimke koje se šire društvenim mrežama, liči na prvu liniju fronta.

Informative iz nezavisnih izvora za sada je vrlo malo. Za sada stižu samo informacije iz medija naklonjenih ruskom režimu, i njih treba uzeti s dozom rezerve. 

Gazeta: Kontrateroristička operacija

Režim kontraterorističke operacije (KTO) uveden je u gradu Karabulaku u Ingušetiji(Rusija). Prema informacijama ruskog Nacionalnog antiterorističkog komiteta (NAK), specijalne snage FSB-a blokirale su grupu u jednoj zgradi, a koja je prema ruskim zavničnim izvorima planirala terorističke akcije. Pri pokušaju hapšenja, otvorili su vatru prema snagama reda, piše ruska Gazeta, medij naklonjen režimu Vladimira Putina. Kako je izvijestio ruski Telegram kanal Mash Gor, već su likvidirana dva borca, ali operacija se nastavlja – ukupno bi ih moglo biti do šest. 

Nakon 23:00 po lokalnom vremenu ponovo su čuli pucnjevi i nekoliko eksplozija. Stanovnici obližnjih kuća evakuirani su, i niko nije povrijeđen, piše Gazeta.

Ograničeno područje kontraterorističke akcije

U gradu Karabulaku u Ingušetiji provodi se protuteroristička operacija, saopštio je regionalni operativni štab. Režim KTO je uveden na nekoliko ulica, posebno na ulici Oskanova u blizini stambenih zgrada.

“Odlučeno je da se od 19:30 sati 2. marta 2024. godine provede protuteroristička operacija na teritoriji grada Karabulaka Republike Ingušetije. Područje je ograničeno: ulica Radnička, ulica Oskanova, ulica Naberežna, ulica Džabagijeva”, navodi se u saopštenju štaba.

Mještane se poziva da sačuvaju mir i da ne dopuste haos, kao i da se ne miješaju u aktivnosti snaga reda.

“Situacija je pod kontrolom”, tvrde iz štaba nadležnog za policijsku operaciju.

Prema informacijama agencije TASS, pozivaju se na operativne službe, snage reda su gađale stan u jednoj od zgrada na ulici Oskanova, koji se nalazi na trećem spratu.

Dvojica s međunarodne potjernice?

Na snimcima objavljenim na RT-u čuju se pucnjevi, takođe je primijećen požar na jednom od balkona zgrade, u kojem se navodno skriva oko pet ili šest boraca. “Izvestija” piše kako su dvojica od njih na međunarodnoj potjernici.

Telegram kanal Mash Gor izvijestio je da su već likvidirana dva borca. Istovremeno, izvor RIA Novosti u snagama reda izjavio je da operacija traje, “sprovode se aktivnosti za neutralizaciju boraca”.

Nakon 23 sata po lokalnom vremenu, “Izvestija” javlja o ponovnom pucanju, takođe su se čule tri eksplozije. Osobe koje ruski mediji imenuju kao kriminalce su naoružani velikim brojem automatskog oružja i eksplozivnih naprava.

“Vesti” objavile pet rečenica

Online izdanje ruskog državnog kanala Rusia 1, Vesti.ru, o haosu u Ingušetiji za sada su objavile članak od bukvalno pet rečenica.

“U inguškom gradu Karabulaku traje pucnjava s borcima koji su planirali teroristički napad, izvještava Nacionalni antiteroristički komitet. Kako su objasnili u ministarstvu, specijalne snage FSB-a su otkrile grupu kriminalaca u jednoj od stambenih zgrada. Borci su odbili predati se i otvorili su vatru prema službenicima policijskih organa.

Stanovnici obližnjih kuća su evakuirani, situacija je pod kontrolom.

Ranije je postalo poznato da je na četiri ulice u Karabulaku uveden režim protuterorističke operacije (KTO)”, stoji u šturoj vijesti na udarnom ruskom kanalu. To im čak nije ni glavna vijest.

Moguća veza s incidentom iz 2023.

Izvor “Izvestija” naveo je da bi ova grupa mogla biti povezani s kriminalnom grupom iz sela Zjuzikov-Jur, koju su snage reda pokušale da uhapse još u proljeće 2023. godine. Pri pokušaju hapšenja, tada su se zabarikadirali u jednoj od zgrada i otvorili vatru. Kao rezultat toga, trojica pripadnika snaga reda su poginula, još osam je povrijeđeno, a nekoliko napadača uspjelo je pobjeći. Uprava policije za Ingušetiju tada je objavila potjernice za trojicom ljudi, a malo kasnije jednog od njih su pronašli mrtvog.