Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova olakšice

Šta se u Njemačkoj promijenilo od 1. marta, a šta se mijenja od 1. juna

inspekcija rada njemacka
Ilustracija: Screenshot/ YouTube

Iako su poslodavci u Njemačkoj zbog loše konjunkture postali izbirljiviji, sada su na snagu stupile nove olakšice za dolazak stručnjaka u Njemačku. Evo kratkog pregleda

Iako se njemački kancelar Olaf Scholz prošlog ljeta hvalio „jednim od najmodernijih zakona” kojima se otvaraju vrata stranim stručnjacima u ovoj zemlji, čitav niz njemačkih kompanija u međuvremenu prije razmišljaju o ukidanju radnih mjesta nego što traže radnu snagu. Ipak, stručnjaci u određenim područjima se i dalje traže, a donesen zakon predviđa tri faze olakšica, piše Deutsche Welle.

Od novebra prošle godine je uvelike olakšano dobivanje takozvane „Plave karte” kojom se omogućuje boravak i rad u Evropskoj uniji. Ukinut je postupak provjere, je li postoji takav stručnjak njemačkog ili državljanstva Evropske unije, a više niti poznavanje njemačkog jezika nije uvjet. Spuštena je i granica godišnjeg bruto-prihoda na 40 hiljada eura za početnike i za zanimanja u kojima nedostaje stručnjaka, a 44 hiljade eura je za sva ostala zanimanja.

Dopunjen je i spisak zanimanja u kojima postoji nedostatak radne snage: osim matematičara, informatičara, stručnjaka u prirodnim naukama, inženjera i medicinskih stručnjaka su dodani i odgajatelji i osoblje za njegu. Kod informatičara je ukinuta i odredba kako trebaju imati svjedočanstvo ako mogu dokazati najmanje trogodišnje radno iskustvo.

Isto tako, dozvola boravka i rada se izdaje automatski svima koji ispunjavaju uvjete –prije su diplomatska predstavništva odlučivala o svakom pojedinom slučaju. Stranim stručnjacima je lakše i promijeniti radno mjesto gdje su zaposleni ukoliko u tim zvanjima ne postoje dodatna pravila – kao na primjer u medicini, pravosuđu i obrazovanju.

Šta se mijenja 1. marta?

Stara boljka i muka stranih stručnjaka u Njemačkoj je bila priznavanje školske spreme. To praktično potpuno otpada za sve stručnjake koji osim diplome mogu dokazati i dvije godine radnog iskustva u svom zvanju. Izuzetak su tu opet zvanja sa posebnim odredbama što znači da na primjer u medicinskim zvanjima ipak treba dodatnih kvalifikacija.

No olakšica jest da i takve osobe mogu doći i boraviti u Njemačkoj tri godine kako bi tu stekli kvalifikaciju kakvu su imali u inostranstvu. U to vrijeme smiju i raditi do 20 sati semično. Proširena je i mogućnost rada i zarade također i stranim studentima i onima koji su tu na školovanju.

Posebno u slučajevima gdje je njemački poslodavac sklopio sporazum o priznavanju kvalifikacija sa zemljom porijekla posloprimca, takav stručnjak može doći i raditi u Njemačkoj još dok traje postupak priznavanja njegovih svjedočanstava. Takav boravak se može produžiti do tri godine, ali tu ipak postoji uvjet poznavanja njemačkog jezika na nivou A2 i dvogodišnje radno iskustvo. Kad je riječ o osobama za njegu starih ili bolesnih, olakšan je dolazak i pomoćne radne snage u tom području čak i sa manje od tri godine radnog iskustva.

I kod dolaska porodica stručnjaka će im biti lakše: još uvijek trebaju dokazati kako zarađuju, ali otpada odredba kako trebaju dokazati i podesno mjesto stanovanja. Isto tako proširen je pojam „bliže porodice”: stručnjaci koji od 1. marta dobiju dozvolu boravka mogu dovesti ne samo bračnog partnera i eventualne potomke, nego i svoje i roditelje bračnog partnera.

Šta još dolazi 1. juna?

Tad se uvodi kartica kojom se sakupljaju „bodovi” i za one koje tek traže posao u Njemačkoj: tako će moći tu boraviti i do godinu dana, pod pretpostavkom da imaju sredstva za život. Isto tako, ko može dokazati istovjetnost njegove strane kvalifikacije, smatra se stručnjakom i bez drugih pretpostavki. Svi ostali trebaju diplomu ili svedočanstvo visoke škole ili pak najmanje dvogodišnje radno iskustvo. Potrebno je osnovno poznavanje njemačkog jezika nivoa A1, ali za boravak u Njemačkoj je dovoljno i solidno poznavanje engleskog nivoa B2.

„Bodovi” se stječu za radno iskustvo, za priznavanje kvalifikacije u Njemačkoj, za životnu dob, poznavanje njemačkog i engleskog, povezanost s Njemačkom i mogućnost ovdje dovesti i svog životnog partnera. Za vrijeme tog traženja podesnog zaposlenja i sakupljanje bodova je moguće i raditi druge poslove najviše 20 sati sedmično, a naravno da je moguć i probni rad u nekoj kompaniji. Rok se može produžiti i na dvije godine ako postoje izgledi za dobivanje kvalificiranog radnog mjesta.

Zemlje Balkana

Još od prošlog novembra su ukinuta vremenska ograničenja za traženje stručne radne snage iz država Balkana koje nisu članice Evropske unije, dakle Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Od juna se i udvostručuje godišnji kontingent na 50 hiljada stručnjaka tih zemalja. Za državljane Hrvatske kao članice Evropske unije nema baš nikakvih ograničenja kod zapošljavanja u Njemačkoj. Postoje određena ograničenja druge vrste, prije svega kad je riječ o zdravstvenoj skrbi –li to je druga priča.

Treba pogledati…

I na kraju, od kad je donesen ovaj zakon prošlog ljeta, njemačkom gospodarstvu više ne ide tako dobro. Niz njemačkih kompanija planira ukidanje radnih mjesta, a i kod stručnjaka se često traži sasvim posebna kvalifikacija za određene poslove. Zato je dobro i prije dolaska provjeriti trenutno stanje na tržištu rada.