Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

indija

“Živimo u paklu”: Pogodio ih nesnosni toplotni val, temperature skočile do 50 stepeni

vrucina indija

Lokalno stanovništvo zavuklo se u svoje domove, poslovi se obavljaju samo tokom noći kada temperature padnu

Proteklih nekoliko sedmica Nazeer Ahmed živi u jednom od najtoplijih mjesta na svijetu. Kako piše Guardian, “brutalan” toplinski val pogodio je područja širom Indije i Pakistana, a u pakistanskom Turbatu, u regiji Beludžistan, temperature su dosegle nevjerojatnih 50 stupnjeva Celzijevih, što je krajnje neobično za ovo doba godine.

Lokalno stanovništvo zavuklo se u svoje domove, poslovi se obavljaju samo tokom noći kada temperature padnu. Suočavaju se i s problemima s opskrbom vodom i energijom.

“Nikad nije bilo ovako”

Ahmed se pribojava da bi se stvari mogle pogoršati, prisjeća se kako je baš ovdje lani izmjerena najviša temperatura na svijetu od čak 54 stepena.

– Čini se da bi ove godine moglo biti i gore. Prošli tjedan u Turbatu je bio nevjerojatno vruć, ne sjećam se da je ikada bilo tako u aprilu – rekao je, piše Guardian.

Toplinski val pogoršao je, objašnjava britanski list, ionako tešku energetsku situaciju u regiji, a 200.000 stanovnika Turbata suočeno je s nestašicama električne energije koju imaju pravo koristiti samo devet sati dnevno. To znači da u ostalom dijelu prevrućih dana i noći ne mogu upaliti klimatizaciju ili frižidere.

– Živimo u paklu – kaže Ahmed.

Slična je priča u cijeloj regiji, veliko zatopljenje osjeća više od jednu i pol milijardi stanovnika. Visoke ljetne temperature stigle su dva mjeseca ranije nego uobičajeno, a olakšanje koje inače daju monsuni ne nazire se još nekoliko mjeseci. Vjeruje se da se Indija suočava s najvišim temperaturama u protekle 122 godine. Pakistanski Jacobabad s 49 stepeni je stigao na vrh ljestvice ikada izmjerenih temperatura u aprilu na svijetu.

Sve se to, dakako, odražava i na poljoprivredu. Od velikih vrućina i suše pate usjevi pšenice, voća i povrća. U nekim dijelovima očekuje se da će urod biti i do 50 posto manji, što dolazi u trenutku kada čitav svijet strahuje od globalne nestašice hrane uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Beludžistan je poznat po svojim nasadima jabuka i breskvi, a urod je desetkovan. Haji Ghulam Sarwar Shahwani, lokalni proizvođač, u nevjerici je gledao kako njegove jabuke cvjetaju mjesec dana ranije nego inače, a onda u očaju promatrao kako cvjetovi umiru uslijed nevjerovatnih vrućina. U isto vrijeme lokalno stanovništvo moralo se suočiti sa 18-satnim redukcijama struje.

– Ovo je prvi puta, koliko se ja sjećam, da je vrijeme nanijelo ovako veliku štetu našim usjevima. Ne znamo što da radimo, a od države nemamo nikakve pomoći. Poljoprivreda je desetkovana, voće gotovo uopće ne uspijeva. Štete se broje u milijardama. Mi nećemo moći opstati – požalio se.

Topljenje ledenih kapa

Pakistanska ministrica za klimatske promjene Sherry Rehman Guardianu je rekla kako njezinoj zemlji prijeti “egzistencijalna kriza”, jer se posljedice zatopljenja osjećaju od sjevera do juga zemlje. Upozorava da je do zatopljenja došlo zbog neviđeno brzog topljenja ledenih kapa na sjeveru te da postoji i veliki rizik od poplave.

Istovremeno su uslijed velikih vrućina presušili i brojni izvori vode. Rehman smatra kako bi ove pojave morale uznemiriti međunarodnu zajednicu.

– Klimatski događaji ove vrste nastavljat će se pa i pojačavati ako svjetski lideri ne reagiraju ovog trenutka – rekla je.

Stručnjaci se slažu i kažu kako je ovaj val posljedica globalnog zatopljenja. Abhiyant Twari, profesor na gujaratskom Institutu za upravljanje katastrofama, rekao je da je sada posve nemoguće izbjeći ekstremne i dugotrajne valove vrućine.

Svjetska meteorološka organizacija potvrdila je da su nesnosni uvjeti u Indiji, koji su sve češći i sve intenzivniji, očekivani uslijed klimatskih promjena. Toplinskim se valom smatra svaka situacija kada je temperatura viša od četrdeset stepeni te je najmanje četiri i pol stepena viša od normale za to razdoblje.

Nestašica električne energije

Tokom vikenda Bikaner je bio najtoplije područje, temperatura zraka bila je 47,1 stepen. No, površina tla u nekim dijelovima na zapadu bila je i do 65 stupnjeva, što su satelitom izmjerili stručnjaci Europske svemirske agencije.

Indija se zbog pojačane potražnje suočava s najgorom nestašicom električne energije u posljednjih šezdeset godina. Države Jharkhand, Haryana, Bihar, Punjab i Maharashtra suočavaju se velikom nestašicom glavnog energenta za proizvodnju električne energije, ugljena, a indijske željeznice otkazale su više od 600 linija kako bi pojačale kapacitete prijevoza ugljena, javlja Guardian, prenosi Jutarnji.hr.