Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruke iz Srbije

Zločinac čestitao Putinu, Dačić poručio: Srbija nikad neće stati na stranu neprijatelja Rusije

Beograd: Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za 3. travnja
15, February, 2022, Belgrade - In the House of the National Assembly, the President of the Parliament Ivica Dacic signed the decision on announcing the elections for councilors of the assemblies of cities and municipalities, for April 3, 2022. Ivica Dacic. Photo: Milos Tesic/ATAImages 15, februar, 2022, Beograd - U Domu Narodne skupstine predsednik parlamenta Ivica Dacic potpisao je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupstina gradova i opština, za 3. april 2022. godine. Photo: Milos Tesic/ATAImages

Dačić je ocijenio kako je za Srbiju važno “da gleda svoje interese”, kao i “da ne naruši prijateljske odnose s Rusijom”

Službeni Beograd ima bliske političke i gospodarske veze s Moskvom, a Kremlj ne priznaje nezavisnost Kosova, koje Srbija smatra svojim teritorijem, premda su od proglašenja 2008. Kosovo priznale vodeće zemlje Zapada, ali ne i pet članica Evropske unije, te Vatikan.

Predsjednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocijenio je da u pogledu ukrajinske krize “ima dovoljno prostora za diplomatiju, ali da je diplomacije sve manje”, naročito ako uslijedi ofenziva ukrajinskih snaga.

“Promatrajući s pozicije državnika Srbije, moram reći da smo svi veoma zabrinuti zbog ove situacije. Svjesni smo da imamo probleme u vezi s teritorijalnim integritetom, te da će se na nas vršiti pritisak da se opredijelimo prema nekim mjerama koje se budu poduzimale”‘, rekao je Dačić za provladinu komercijalnu TV Happy.

On je ocijenio kako je za Srbiju važno “da gleda svoje interese”, kao i “da ne naruši prijateljske odnose s Rusijom”.

Bez obzira na pritiske, srpski narod nikad neće stati na stranu onog ko je neprijatelj ruskom narodu, ocijenio je Dačić, navodeći kako je “lako započeti ratove na tuđim teritorijima”. On je poručio da Srbija “‘svakako neće krvaviti ruke u bratoubilačkom ratu”.

Istovremeno, vođa radikala (SRS) i osuđenik za ratne zločine Vojislav Šešelj je “od srca” čestitao predsjedniku Rusije “na odluci o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike”.

Šešelj je u priopćenju poručio da “Srbija ni pod kojim uvjetima ne smije podleći pritisku i pridružiti se zapadnim sankcijama prema bratskoj Rusiji”.

Premda je SRS izvanparlamentarna stranka, Šešelj navodi da će se u Skupštini inicirati priznanje dviju separatističkih republika, te i Krima i Sevastopolja, “kao sastavnih dijelova Rusije”.