Globus

slavila u prvom krugu

Zuzana Caputova na putu da postane prva predsjednica Slovačke

17/03/2019

- Caputova ima tako veliko vodstvo da bi Scefovic morao privući skoro sve glasače poraženih kandidata, i to bi bilo nemoguće - izjavio je politički analitičar sa sjedištem u Bratislavi, Grigorij Meseznikov, za AFP

Vladina kritičarka Zuzana Caputova osigurala je u nedjelju uvjerljivu pobjedu nad kandidatom vladajuće stranke u prvom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj održanih rokom vikenda, primičući se za korak bliže promociji prve slovačke predsjednice države.

Zvanični rezultati pokazali su da je Caputova osigurala više od dvostrukog broja glasova za svog suparnika Marosa Scefovica, što ukazuje da je izborno tijelo odbacilo politički establishment nakon prošlogodišnjeg šokantnog ubistva istražnog novinara koji je pisao o korupciji.

Skoro je sigurna pobjeda liberalne ekološke aktivistice, koja je osvojila 40 posto glasova, u drugom krugu izbora zakazanom za 30. mart nad potpredsjednikom Evropske komisije Scefovicem, koji je osvojio samo 19 posto glasova.

Ishod predsjedničkih izbora vjerovatno će izazvati uznemirenost u vladajućoj stranci Smer-SD uoči općih izbora zakazanih za narednu godinu.

– Caputova ima tako veliko vodstvo da bi Scefovic morao privući skoro sve glasače poraženih kandidata, i to bi bilo nemoguće – izjavio je politički analitičar sa sjedištem u Bratislavi, Grigorij Meseznikov, za AFP.

– Birajući Caputovu, građani su uputili snažan poziv za promjene nabolje u skladu s vrijednostima liberalne demokratije. Oni koji žele kontinuitet Smer-SD na vlasti sada su očigledna manjina – kazao je Maseznikov.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.