Globus

prijetnja kapacitetima NATO-a

Zvaničnik State Departmenta: Turska se “treba riješiti” S-400

21/11/2019

U odgovoru na tursku nabavku, Sjedinjene Države suspendovale su Tursku iz programa F-35 i upozorile su mogućim sankcijama zbog sporazuma s Moskvom, iako ih još nisu uvele

Turska se “treba riješiti” ruskog raketnog sistema S-400 koji je nabavila, izjavio je u četvrtak visoki zvaničnik State Departmenta, kako bi prevazišla nesuglasice s Washingtonom, koji tvdi da nabavka ruskog sistema predstavlja prijetnju vojnim kapacitetima NATO-a.

– Postoji prostor za Tursku da se vrati za stol. Oni znaju da bi to trebali ili uništiti ili vratiti ili se na neki način riješiti S-400 kako bi se vratili za stol – izjavio je zvaničnik na brifingu za novinare.

Ankara i Washington u sporu su oko turske nabavke S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO-ovim sistemima i da predstavlja prijetnju američkim “nevidljivim” borbenim avionima F-35.

U odgovoru na tursku nabavku, Sjedinjene Države suspendovale su Tursku iz programa F-35 i upozorile su mogućim sankcijama zbog sporazuma s Moskvom, iako ih još nisu uvele.

Prošle su se sedmice turski predsjednik Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump sastali u Bijeloj kući kako bi raspravljali o brojnim razlikama između dvije strane, od nabavke S-400 do politike prema Siriji. Tokom razgovora Trump je zatražio od Erdogana da odustane od sistema S-400 i da umjesto njega nabavi američki raketni sistem Patriot, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.