Zvaničnik UN-a: Još nije sigurno za povratak Rohinja

Rohingya_UNHCR

Izgleda da se napadi na Rohinja muslimane nastavljaju u Mijanmaru i još nije sigurno za stotine hiljada Rohinja izbjeglica koje trenutno žive u Bangladešu da započnu s povratkom svojim domovima, izjavio je visokorangirani zvaničnik Ujedinjenih nacija.

Brojne Rohinje žele da se vrate u svoja sela u Mijanmaru, izjavio je Justin Forsyth, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a tokom posjete izbjegličkom logoru Kutupalong. Oni, međutim, strahuju za svoju sigurnost ukoliko se vrate odmah, prenosi Associated Press.

– Situacija nije sigurna za početak povratka. Razgovarao sam telefonski s mladom ženom, koja je stigla kod tetke u Rakhine u Mijnmaru. Njihova sela napadaju se čak i danas – kazao je on.

Više od 680.000 Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara od augusta prošle godine nakon što su mijanmarske snage počele napadati njihova sela zbog napada Rohinja pobunjenika na policijske položaje.

Postepeni povratak Rohinja trebao je početi u utorak, na osnovu sporazuma koji su potpisali Mijanmar i Bangladeš, ali su bangladeški zvaničnici odgodili povratak u posljednji minut, navodeći da je potrebno više vremena kako bi se međunarodna zajednica pozabavila sigurnosnim brigama i utvrdila da li je povratak dobrovoljan.

Forsyth je naglasio da međunarodne organizacije nemaju pristupa brojnim regijama zahvaćenim krizom u Mijanmaru.

– Pored sigurnosti, trebamo biti u stanju da pružimo humanitarnu pomoć ljudima koji se vraćaju. A trenutno nema uslova za to – kazao je.

Rohinje se dugi suočavaju s represijom u Mijanmaru. Vlasti ih odbacuju kao ilegalne doseljenike iz Bangladeša i uskraćuju im osnovna ljudska prava, među kojima i slobodu kretanja. U 1982. skoro sve Rohinje lišene su prava na državljanstvo, podsjeća Associated Press.