Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Chelsea Manning

Zviždačica Wikileaksa puštena iz zatvora nakon dva mjeseca

Chelsea Manning

Ona je oslobođena u četvrtak nakon što je istekao rok u kojem je trebala svjedočiti pred velikom porotom, potvrdio je njen advokatski tim

Zviždačica Chelsea Manning puštena je iz zatvora u Virdžiniji u kojem je provela 62 dana nakon što je odbila svjedočiti pred velikom porotom o objavljenim vojnim podacima iz 2010. godine.

Ona je oslobođena u četvrtak nakon što je istekao rok u kojem je trebala svjedočiti pred velikom porotom, potvrdio je njen advokatski tim.

Međutim, zviždačica WikiLeaksa i aktivistica bi ponovo mogla završiti u zatvoru budući da je već došao novi sudski poziv za njenim svjedočenjem pred drugim sudijama, javlja Russia Today.

– Nažalost, i prije puštanja na slobodu, Chelsea je dobila još jedan poziv. To znači da se očekuje da se pojavi pred drugom velikom porotom, u četvrtak, 16. maja, samo sedmicu dana nakon što je puštena na slobodu – kazali su njeni advokati.

Iako je provela dva mjeseca u zatvoru, Manning nema namjeru da odgovori na pitanja u okviru tajnog svjedočenja pred Velikom porotom.

– Manning će i dalje nastaviti odbijati odgovarati na pitanja i iskoristit će sve pravne načine za svoju odbranu – najavljeno je.

Ona ostaje pri stavu da je već imala “iscrpljujuće svjedočenje” koja se tiču objavljenih vojnih dokumenata još 2013. godine.