Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Pence u Podgorici: Važan korak za BiH bila bi aktivacija MAP-a

samit zvizdic pence
Foto: I. Kralj

Aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini i dosadašnji napredak BiH na euroatlantskom putu bile su teme razgovora u Podgorici, na marginama Samita Jadranske povelje, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pencea, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je rekao da euroatlantske integracije ostaju glavni vanjskopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine, te istaknuo ogroman napredak BiH na evropskom putu učinjen u prošloj godini kao i značajne pomake u ispunjenju uslova za aktivaciju MAP-a.

Naglasio je bitnost držanja političkog fokusa međunarodne zajednice na Bosni i Hercegovini i stalnoj podršci nastavku reformskih procesa i euroatlantskih integracija. Dodao je da građani Bosne i Hercegovine žele bolji i kvalitetniji život, ali da je taj cilj ostvariv samo kroz nastavak reformi i ubrzane euroatlantske integracije.

Slijedeći važan korak za Bosnu i Hercegovinu, kao i doprinos stabilnosti regije, istaknuo je Zvizdić, bila bi aktivacija MAP-a za BiH.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je rekao da SAD smatra Bosnu i Hercegovinu ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije Zapadnog Balkana. Ponovio je neupitnu podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Zvizdić se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i američkom narodu na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini.