Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moore: Uz poštovanje prema žrtvama i pravdu graditi jače društvo

MOORE

Delegacija Misije OSCE-a u BiH, predvođena šefom Misije ambasadorom Jonathanom Mooreom, prisustvovala je danas u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta.

Moore je istakao da se uz poštovanje prema žrtvama i preživjelima mora graditi jače društvo uime sadašnjih i budućih generacija.

Iako je 2. august Dan sjećanja na romske žrtve holokausta, kazao je da je delegacija Misije OSCE-a u BiH danas u Donjoj Gradini i zbog srpskih i jevrejskih žrtava.

Ambasador Moore je ukazao da je važno da se ne zaborave žrtve holokausta, žrtve nedavnih zločina i da se uime njih i preživjelih mora tražiti pravda.

Ocijenio je i da je značajno da su danas u Donjoj Gradini bili prisutni članovi mreže Koalicija za borbu protiv mržnje iz svih dijelova BiH.

Predstavnik Romskog informativnog centra BiH i mentor za romska pitanja u Misiji OSCE-a Dervo Sejdić je ukazao na značaj obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u BiH.

Podsjetio je i da je Evropski parlament 2015. godine pozvao na veće angažovanje u okončanju diskriminacije, krivičnih djela počinjenih iz mržnje i govora mržnje prema Romima.

Tada je odlučeno da se 2. august obilježava kao Dan sjećanja na romske žrtve holokausta.

Procjenjuje se da je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno oko pola miliona Roma. Nacistički pokušaj istrebljenja tog naroda u istoriji se često spominje kao nezabilježeni ili zaboravljeni holokaust.