Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žale se na subvencije

Grupa mladih protestuje ispred zgrade Vlade KS: “Vrijedimo više od metra kvadratnog”

Foto: N1

Poručili su da će, ukoliko danas ne dobiju odgovarajući odgovor, ponovo organizovati proteste

Grupa predstavnika mladih koji su na konačnoj listi javnog poziva za dobijanje subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo protestuju ispred zgrade Vlade KS. Istakli su kako je iznos koji su dobili najniži u posljednjih pet godina i nisu zadovoljni. Poručuju: “Vrijedimo više od 1 metra kvadratnog”.

“Naši zahtjevi su jasni. Mi ćemo čekati da se završi ajednica Vlade KS i pozivam premijera Uka da nakon izađe pred nas mlade i kaže ishod – da li se borio za nas i da li ima želje. Novca ima. Očekujemo minimalno 10.000 KM, ali i veći”, kazala je jedna od predstavnica mladih.

Navodi kako su svi računali na tu podršku i vjerovali Vladi, ali da su bili u zabludi, prenosi N1.

“27.12. konačna lista je izašla i to je pokazatelj da nisu željeli rebalans budžeta kako bi riješili ovo”, navodi.

Podsjetimo, Vlada KS je donijela Odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu proceduru za subvencije za kupovine stanova u ovom kantonu. Prema toj raspodjeli, od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM. Iz neformalne grupe mladih naglašavaju kako se moglo predvidjeti da će broj prijavljenih biti mnogo veći nego ranije, a sve zbog izmijenjenih kriterija u odnosu na one koji su se primjenjivali ranije.

Poručili su da će, ukoliko danas ne dobiju odgovarajući odgovor, ponovo organizovati proteste.