Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haos na Lesbosu: Izbjeglice se sukobile sa policijom

lesbos

U izbjegličkom kampu Moria na Lesbosu danas poslijepodne izbile su napetosti, saznaje se iz nekoliko izvora. Jedan vladin izbor spominje “nesporazum” oko ministarske posjete.

“Nesporazum” je, prema tom izvoru, izbio prilikom posjete ministra za imigraciju Yanisa Muzalasa kampu, posebno u dijelu maloljetnika bez pratnje. Snimci objavljeni na Twitteru prikazuju zapaljeno smeće i očigledno evakuirane osobe.

Glasnogovornik Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija na otoku Boris Cheshirkov, potvrdio je da je “napetost porasla u kampu u toku posljednjih dana, uz porast tuča” i da je ona bila “vrlo jaka” u utorak, ali oko 16.30 sati “situacija je bila mirna”, rekao je on.

Grčka služba za koordinaciju migracijske krize (SOMP) se sprema dati izvještaj o ovim incidentima nešto kasnije u toku večeri.

Blizu 3.000 ljudi se trenutno nalazi zatvoreno u kampu Moria, koji je 20. marta prešao iz statusa vrele tačke za registraciju novopridošlih izbjeglica s turskih obala u zatvoreni kamp za prihvat, kada je stupio na snagu sporazum EU-Turska, koji od sada predviđa gotovo sistematski povrat izbjeglica u neregularnom statusu.

Osobe zatvorene u Moriji “su zabrinute i frustrirane što ne znaju šta će se dogoditi s njima”, objasnio je Boris Cheshirkov.

On je međutim pozdravio kao vrlo ohrabrujuće znakove da grčka vlada pokušava pronaći alternative za pritvor onih koji su u opasnosti, naveo je Le Figaro.