Iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju: Visok nivo aerozagađenja u Sarajevu

Sarajevo opet prekrio gusti smog i magla

Zagađenje zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u utorak je dosegnulo nezadovoljavajuće razmjere, a koncentracija štetnih lebdećih čestica (MP10) u Sarajevu je i jutros premašila dopuštene vrijednosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Sanela Salihagić, rukovodilac Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (ZZJZKS), istakla je da je od 3. decembra zabilježen rast koncentracije zagađujućih materija, a da su u utorak izmjereni dosta visoki prosjeci, koji su na pojedinim stanicama prelazili 200 mikrograma po metru kubnom. Iz ZZJZKS napominju da je granična vrijednost emisije do 50 mikrograma po metru kubnom.

“Krajem jučerašnjeg dana, odnosno u toku noći, došlo je do laganog pada koncentracija tako da izmjerene vrijednosti za 8 sati jutros su već značajno pale, međutim to još uvijek nije zadovoljavajuće”, istakla je Salihagić.

Kako je kazala, prognoze iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH ukazuju da bi u toku petka moglo doći do destabilizacije vremena, odnosno do padavina koje bi mogle značajno oboriti koncentraciju lebdećih čestica u zraku.

Istakla je da ZZJZKS svakodnevno pravi izvještaje kad situacija pređe dozvoljene vrijednosti, koji se šalju Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

“Finalni izvještaj, koji sadrži mjerenja, trendove i vremensku prognozu, šalje se prema predsjedniku Operativnog štaba, odnosno prema Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Mi nismo u situaciji da bilo šta naređujemo niti da provodimo nešto mimo naše djelatnosti. ZZJZKS je izdao upozorenje za građane da smanje kretanje i izloženost. Koncentracije su tokom čitavog dana bile dosta visoke, a to je za očekivati za ovo vrijeme i ove temperature. Nažalost, ali to nam je svakodnevnica”, kazala je Salihagić.

Preporuke stanovništvu su najmanje moguće kretanje i boravak u gradskoj zoni, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća. Takođe, pri eventualnom boravku na otvorenom preporučuje se korištenje zaštite u vidu respiratornih zaštitnih maski kako bi se djelimično ublažio štetni uticaj većih lebdećih čestica i čađi.

Iz ZZJZKS preporučuju smanjeno provjetravanje prostorija do promjene vremenskih prilika, smanjeno konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, pogotovo uglja koji ima loš kvalitet.

Naročito je važno da hronični bolesnici, stariji, djeca i trudnice ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama.

Kada je riječ o preventivnim preporukama, iz ZZJZKS savjetuju smanjeno korištenje privatnih automobila te korištenje kvalitetnih energenata koji imaju smanjene emisije štetnih materija za zagrijavanje prostorija (ugalj sa niskim udjelom SO4, drva, pelet…).