Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK BiH: Do 15 sati na biralištima glasalo 37,21 posto birača

glasnaje

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH do 15 sati na općim izborima u Bosni i Hercegovini glasalo je 37,21 posto što je 0,6 posto više nego u istom periodu na općim izborima prije četiri godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je rekao Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH, u entitetu FBiH izlaznost je iznosila 34,65 posto, RS-u 41,81 posto, a Brčko distriktu 32,26 posto.

Kako je saopćio razlog manje izlaznosti u Brčko distriktu je to što se građani nisu u cjelosti opredijelili za biračku opciju za koju će glasati, odnosno entitet FBiH ili RS.

“Dio građana nisu kooptirali za opciju da glasaju na izborima u Brčkom i to je razlog što dio njih ne može da glasa”, naveo je Petrić.

Kao birače koji su za primjer u BiH naveo je one u opštini Kalinovik gdje je glasalo 65 posto upisanih u birački spisak, Trnovu i Banovićima 58 posto, Stocu i Istočnoj Ilidži 55 posto, Ribniku 51 posto, te Kupresu (RS), Han-Pijesku i Šekovićima 50 posto…

Predsjednik CIK-a BiH je naveo kako izborni proces u Bosni i Hercegovini ide kako je planirano “mirno i dostojanstveno”.

Naglasio je kako svaka dva sata od bezbjednosnih agencija, odnosno MUP-ova dobivaju podatke o stanju javnog reda i mira na općim izborima u BiH.

“Od bezbjednosnih agencija dobili smo izvještaj o stanju od 11 do 15 sati, na osnovu kojeg se da idjeti da je su se u FBiH desila četiri incidenta koja su stavljena pod kontrolu. Radilo se o vrijeđanju pijanih ljudi na biralištima. Također, četiri incidenta bila su u RS-u, od kojih tri policija poduzima postupke, odnosno radi posao na njihovom otklanjanju. U Bijeljini je došlo do prekida glasanja oko jedan sat i to je jedan teži incident. Gradska izborna komisija je intervenirala i zamijenila birački odbor, a stranke su zamijenile posmatrače”, istakao je Petrić.

On je najavio kako će CIK BiH provesti postupke protiv predsjednika i članova biračkih odbora koji se nisu pojavili na biralištima i time ugrozili otvaranje biračkih mjesta na vrijeme, u sedam sati.

“Bit će provedeni postupci i utvrđena odgovornost. Svi oni su dobrovoljno potpisali da preuzimaju dužnost i time i svoje obaveze”, naglasio je Petrić.

Podsjetio je kako je i do sada CIK BiH sankcionirao članove biračkih odbora novčanom kaznom, ali i zabranom obavljanja poslova u izbornoj administraciji u slučajevima kršenja odredbi Izbornog zakona BiH.