Vijesti

Klinici za očne bolesti doniran savremeni aparat Stelaris 5C

15/07/2015

Kompanija Pharma Swiss donirala je danas Klinici za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo savremeni aparat Stelaris 5C – proizvođača Bausch i Lomb, koji se koristi u mikroincizionoj hirurgiji katarakte kao i vitroretinalnoj hirurgiji. Vrijednost aparata iznosi 200.000 KM.

Šefica Klinike za očne bolesti prof.dr. Emina Alimanović kazala je će ova značajna donacija uveliko doprinijeti poboljšanju kvalitete usluge pacijentima, te olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju Klinike, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UKCS.

[pull_quote_right]Primopredaji aparata su u ime kompanije Pharma Swiss, prisustvovali voditeljica marketinga Edna Šoškić i viši bolnički medicinski predstavnik Ermin Lendo[/pull_quote_right]

– Vitroretinalna hirurgija je na našoj Klinici još od 1996. godine, te smo ranije koristili stariju generaciju aparata Bausch i Lomb. Uz ovaj savremeni mikrohirurški sistem,dobiti ćemo potpuno novu kvalitetu u operaciji stražnjeg očnog segmenta. Aparat će se koristiti za operacije katarakte i operacije na stražnjem očnom segmentu. Zahvaljujući stručnom kadru, višegodišnjem iskustvu u radu, te činjenici da sada imamo i moderni aparat, uz pomoć kojeg ćemo raditi zahvate koje ranije nismo bili u mogućnosti, uveliko ćemo smanjiti odlazak pacijenata na liječenje van BiH – istakla je Alimanović.

Izrazila je veliku zahvalnost Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo i predstavnicima firme Bausch i Lomb i Pharma Swiss na izuzetno uspješnoj dugogodišnjoj saradnji u oblasti savremene mikrohirugije i edukacije kadrova.

Primopredaji aparata su u ime kompanije Pharma Swiss, prisustvovali voditeljica marketinga Edna Šoškić i viši bolnički medicinski predstavnik Ermin Lendo, koji su iskazali zadovoljstvo i zahvalnost UKCS-u na dugogodišnjoj saradnji i mogućnosti da ova kompanija bude dio u razvoju vitroretinalne hirurgije.

ukcs stelaris 5c aparat

– Donirani aparat je posljednja riječ tehnike u oftamologiji, kada su u pitanju operacije u oblasti vitroretinalne hirurgije. Ovakvi aparati koriste se na klinikama u svijetu, te nas izuzetno raduje da možemo omogućiti da i pacijenti u našoj zemlji dobiju vrhunsku uslugu. Nadamo se uspješnom nastavku saradnje, te ćemo podržavati edukaciju ljekara i u budućnosti – kazala je Edna Šoškić.

Šef odjela za traume, tumore, plastičnu rekonstruktivnu hirurgiju Klinike za očne bolesti prim.mr.dr. Faruk Nišić istakao je da će ovim aparatom biti olakšan rad ljekara i medicinskog osoblja, te da je ovo prvi aparat ovog tipa u BiH.

– Uz pomoć ovog aparata uvest ćemo potpuno novi koncept bešavne vitroretinalne hirurgije, koju ranije nismo radili – naveo je prim.mr. Nikšić.

Šef OJ operacione sale – neuroplastika i očna prim.dr. Suvad Karčić kazao je da je ova donacija od velikog značaja, ali da se i ubuduće treba raditi na modernizaciji opreme kako bi pacijenti dobili savremene usluge, u skladu sa svjetskim standardima.

– Izuzetno smo zahvalni da smo konačno dobili ovako moderan aparat, kojim će se olakšati operativni procesi na našoj Klinici. Nadamo se da će se u budućem periodu bazirati na nabavku dodatne opreme i instrumentarija, koji nam je neophodan za obavljanje zahtjevnih operativnih zahvata – istakao je prim.dr. Karčić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.