Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intenzivne probe za predstavu “Mravko Travko” u Pozorištu mladih Sarajevo

mravko-travko-poster

U toku su intenzivne probe glumačke ekipe predstave “Mravko Travko” koja će na daskama Pozorišta mladih premijerno biti izvedena 26. aprila u režiji Riada Ljutovića, čiji je potpis i na adaptaciji teksta, scenografiji i kostimima.

Radi velikog interesa publike za predstavu, koju realizira Institut za muziku, teatar i multimediju u koprodukciji sa Pozorištem mladih Sarajevo, mališani će reprizno moći pogledati već 8. maja, nakon čega slijede još tri reprizna igranja tokom maja, saopćeno je iz Pozorišta mladih Sarajevo.

– Cijeli tim je veoma uzbuđen što će omiljeni dječiji lik Mravko Travko od sada živjeti i u pozorištu, kao i što će ova lijepa priča o drugarstvu i poštovanju biti doprinos ovom fantastičnom projektu, koji kroz čistu umjetnost djecu uči istinskim vrijednostima – kazala je direktorica iMTM-a Alma Ferović Fazlić.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta navodi da pozitivna atmosfera oko projekta u Pozorištu mladih Sarajevo izuzetno sve raduje s obzirom na to da se radi o edukativno-popularnom domaćem djelu za najmlađi uzrast publike.

– Mali popularni raspjevani mrav obradovaće mnogu djecu, a roditelje nasmijati i oraspoložiti – kazala je ona.

Predstava za djecu “Mravko Travko” radi se prema motivima priče “Mravko Travko” Mersihe Moćević, koautorice tekstova za pjesme sa dječijeg hit muzičkog albuma “Hvala mama” bh. kantautora Latifa Moćevića.

Tema priče je borba protiv vršnjačkog nasilja, a ideja predstave je stvaranje ljupkog lika, koji će postati simbol dobrih vrijednosti, na koje će se djeca ugledati.

Glavnu ulogu “Mravka Travka” igra mladi bh. glumac Aldin Tucić.

– Što se tiče Mravka Travka, mislim da će se u njemu prepoznati svako ko je na ovaj ili onaj način doživio da bude maltretiran od svojih vršnjaka. Mi ovdje pričamo veoma lijepu priču o tome kako sve ljude treba poštovati bez obzira koliko drugačiji bili, ali i temi zaštite prirode, koja je prožeta kroz ovu predstavu. Presretan sam da ću igrati Mravka Travka, jer imam ponovo priliku da sarađujem sa našim mališanima, koji su beskrajno talentovani i drago mi je što ću baš ja biti taj koji će djeci prenijeti sve važne poruke, jer na taj način ne samo da radim ono što volim već i doprinosim edukaciji naše djece – objašnjava Aldin Tucić.

Glavnu žensku ulogu “Mravku Plavku” igra glumica Irma Alimanović Alihodžić, a ansambl mravića čini dvadeset polaznika Instituta za muziku teatar i multimediju, koji su prošli višemjesečnu školu za muzički teatar: Majra Rija Subašić, Esma Mustafić, Ajša Mustafić, Harun Tabaković, Harun Kurić, Ishak Kurić, Lea Šegulić, Deniz Hodžić, Lamija Bilalbegović, Lajla Hasanović, Aiša Spahović, Tia Žigić, Lucija Tokić, Farah Bulić, Anni Nur Demirovski, Zana Jukić, Israel Irby, Hana Demić, Kamran Karić i Lajla Nur Potogija.

– Ponovo radim sa sjajnom ekipom iMTM-a i nekim novim mladim glumcima. Ovo je priča i o tome kako nije lako biti različit od drugih i kako je voditi stalnu borbu sa okolinom koja vas ne prihvata. Djeca se stalno susreću upravo sa tim problemom. Uradio sam adaptaciju ove sjajne priče, kojoj smo sada dodali jedu dramsku notu i proširili je – ističe Ljutović.