Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvaranje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC

card333

Svečanost otvaranja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) najavljena je za večeras u Sarajevu, u Cinema Cityju, s početkom u 19.00 sati.

Festival će trajati do 25. septembra.

Večeras će ga otvoriti film iz takmičarske selekcije „Izgubljeni ratnik“ autora Søren Steen Jespersena i Nasiba Faraha. To je priča o Mohammedu, pokajniku i bivšem pripadniku Al-Shabaaba, kojeg je ta teroristička organizacija regrutovala kao mladića dok je živio u Engleskoj. Nakon projekcije filma, bit će održana sesija s pitanjima za autora.

Drugi film večeri je „Neoprošteno“ reditelja Lars Feldballe-Petersena, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija „Last Minute Cinema“. Ovo ostvarenje traži odgovor na pitanje može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću. Kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za djelo koje je na popisu najgorih – zločin protiv čovječnosti?

Nakon projekcije, producent će odgovarati na pitanja.

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala, publiku očekuje još 21 dokumentarni film vrhunske produkcije, a selekcija se naslanja na light motiv prvog izdanja festivala „Refocus“ koji ukazuje na potrebu za vraćanjem fokusa na pojedinca.

Uporedo s projekcijama, održava se trening i radionica za mlade autore dokumentarnih filmova iz regiona koji se bave istraživačkim novinarstvom.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.