Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje humanitarni festival balkanske umjetnosti “Spiritus Progenitum”

spiritus

Humanitarni festival balkanske umjetnosti „Spiritus Progenitum“, čija je svrha predstavljanje umjetnosti kreativnih mladih ljudi, bit će otvoren danas u Sarajevu.

Festival organizuju udruženje „Val“ i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u saradnji sa Historijskim muzejem BiH. Predsjednica Udruženja “Val” i organizatorica festivala Ana Dominik Rodić je na konferenciji za novinare podsjetila da je festival „Spiritus Progenitum“ nastao prije pet godina.

– Festival predstavlja pomoć kulturi i mladim ljudima da bolje izraze svoju kreativnost, a pored toga je na neki način i pomoć društvu kroz određene humanitarne aktivnosti. “Spiritus Progenitum” ostavlja prostor kreativcima da se izraze o onome što im predstavlja prepreku u društvu – kazala je Dominik Rodić.

U sklopu festivala bit će priređene književne večeri, kao i likovna izložba „Tri jezika pod istim krovom“ gdje će kreativne osobe i umjetnici moći izraziti svoje mišljenje o toj temi. Udruženje „Val“, kako je dodala Dominik Rodić, ugostit će umjetnike iz Srbije, Hrvatske i BiH, a izložbu će podržati i likovni umjetnici iz Washingtona.

Uz umjetnike koje okuplja udruženje „Val“ svoj doprinos ovom projektu dao je i sarajevski umjetnik Damir Nikšić jednim svojim radom, odnosno plakatom posvećenom pitanju o jezicima.

Posebni gosti festivala ove godine su KUD „Modrački mornari Šerići“ iz mjesta Šerići u Živinicama koji će predstaviti različite vrste autohtonih regionalnih narodnih nošnji.