Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez ikakve podrške

Na području Srebrenice sve manje proizvođača maline: Ne isplati se

Foto: Fena/ Ilustracija

“Prošle godine sam bio u gubitku, i ove godine očekujem čisti gubitak”, kaže Jusić

Senad Jusić iz Donjih Potočara kod Srebrenice već devet godina posjeduje plantažu maline na kojoj uzgaja sorte miker i vilamet. Do ove godine imao je 14 dunuma, a sada samo četiri i po.

Prošle godine imao je proizvodnju od osam tona maline, a godinu ranije proizvodnja je iznosila 15 tona.

Kako kaže u razgovoru za Fenu, ovogodišnja proizvodnja maline je upitna i malinari na ovom području prisiljeni su smanjivati svoje plantaže u nedostatku podsticaja.

-Prošle godine sam bio u gubitku, i ove godine očekujem čisti gubitak. Prošle godine doprinos je bio oko 24.000 KM, a troškovi su bili oko 35.000 KM. Za ovu godinu ne očekujemo veću cijenu u odnosu na prošlogodišnju. I veoma je teško naći radnika i jednostavno proizvodnja više nije isplativa – konstatuje Jusić.

Prošle godine je, kaže, imao gubitak od skoro 12 hiljada maraka. Također, hladnjače ne zadovoljavaju ozbiljne standardne za proizvodnju maline te je to jedan od razloga zašto je smanjio proizvodnju.

senad jusic
Foto: Fena

-Hladnjače ne zadovoljavaju nikakve standarde za ozbiljnu proizvodnju. Za ovih osam godina nijedna hladnjača nije bila objektivna kada je u pitanju prodaja na tržištu. Jedne godine cijenu proizvoda ponude od 5 do 7 KM, a narednih godina proizvođači budu u neizvjesnosti. Nema tu rentabilnosti – ističe Jusić.

Smatra da će na području Srebrenice u narednom periodu biti znatno smanjena proizvodnja maline, a malinari nemaju nikakav podsticaj za ostvarene rezultate.

-Šteta, jer će zemljište postati trnište. Mi se ovdje borimo da živimo. Međutim, ne vidim više perspektivu za proizvodnju maline. Iz hobija sa suprugom ću se baviti malinarstvom, i za svoje potrebe. Sve je manje proizvođača malina, a za ovu situaciju podjednako su krivi svi političari, jer ni na jedan način nisu pružili podršku malinarima – smatra Jusić.