Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH

Ništa od hitnog ukidanja akciza na gorivo u BiH

dom naroda psbih – fena

Iako su delegati iz klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda, te delegat iz SDS-a Mladen Bosić, podržali hitno razmatranje ovog zakona, to što nije bilo dovoljno glasova “za” iz entiteta RS obustavilo je dalju raspravu o ovom zakonu

Delegati SNSD-a u Domu naroda PSBiH glasali su protiv toga da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku. Zbog toga nije bilo entitetske većine da bi se po hitnoj procedure razmatralo ukidanje akciza na goriva u BiH.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ

Iako su delegati iz klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda, te delegat iz SDS-a Mladen Bosić podržali hitno razmatranje ovog zakona, to što nije bilo dovoljno glasova “za” iz entiteta RS obustavilo je dalju raspravu o ovom zakonu.

S obzirom na to da se na sjednici nije pojavio Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, iako je Dragan Čović, najavio njegovo kašnjenje, Kolegij nije mogao da provede proceduru naknadnog usaglašavanja, koje se inače provode, kada ne postoji entitetska većina, a postoji opća, kao što je bila u ovom slučaju.

Tokom rasprave o hitnoj proceduri, Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda PSBiH kazala je da joj nije jasno zbog čega se o izmjenama Zakona o akcizama danas želi raspravljati po hitnoj proceduri. Majkić je kazala da je njoj za konačno donošenje odluke o izmjeni ovog zakona neophodno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Premda se isplata penzija u BiH ne finansira od akciza, Majkić se “zabrinula” hoće li ukidanje akciza utjecati na isplatu penzionerima.

– Postoji li pisana saglasnost entiteta da li će usvajnje ovih zakona pričiniti problem entitetskim budžetima. Nemamo osnovne repere i elemente za donošenje takve odluke, na osnovu čega je došao ovaj prijedlog, izuzev populističke namjere. Šta ako se usvoji i zbog nedovoljnog priliva novca u budžet penzionere ostavimo bez penzija – kazala je između ostalog Majkić.

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH kazao je da će od obrazloženja predlagača (Predstavnički dom, op.a) „zavisiti naš odnos prema proceduri, a ne prema ideji“. I Špirić je kazao da bi bilo dobro da sjednici prisustvuju i predstavnici UIO BiH, te entitetski resorni ministri, kako bi se prema njegovoj ocjeni moglo govoriti o meritumu zakona.

– Brza rješenja, nisu pametna rješenja i zato nećemo podržati hitnu proceduru, jer ovo je kršenje zakona i Ustava – smatra Špirić.

Mladen Bosić, delegat iz SDS-a pojasnio je svojim kolegama iz parlamentarnih klupa zbog čega se održava hitna sjednica o akcizama.

– Pa, zato što je vanredna situacija. Vlasti u svakoj državi moraju reagovati u vanrednoj situaciji. Šta su uradile naše vlasti i entitetske i Savjet ministara? Nisu uradile ništa, jer ih ne zanima, ne zanima ih u domenu da se odrazi na punjenje budžete. A, valjda je logično da vlasti ne prebace sav teret na građane, valjda je logično da se vlast odrekne nečega. Ovo je poskupljenje ne samo goriva, nego i drugih stvari poput namirnica, a vlasti se ponašaju kao noj, kada god je krizna situacija oni zabiju glavu u pijesak i čekaju da kriza prođe i uspijevaju u tome. Ne mogu prihvatiti da niste shvatili poruku javnog mnijenja. Opozicija je već uspjela da nametne ovu temu i zato sjedimo ovdje. Možete sazvati sjednicu Narodne skupštine, možete odgoditi današnju sjednicu, možete plašiti ljude, ali nešto ćete morati uraditi – kazao je Bosić.

Denis Bećirović, delegat SDP-a kazao je Dušanki Majkić da ona ima „puno pitanja, a njena zadaća je da daje odgovore.“

– SNSD ima premijera, najviše ministara, ko vam je branio da nešto predložite od čega bi koristi imali ljudi u oba bh. entiteta. I sad kad je opozicija predložila nešto, želite da to srušite. Zašto danas nije prisutan predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, gdje je taj čovjek. Da li je Vijeće ministara uvelo ikakve vanredne mjere koje bi pomogle privredi, građanima, bilo kome u BiH – kazao je Bećirović.

Ukidanje akciza na goriva u BiH je na sjednici 9. marta već usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Međutim da bi ovaj zakon stupio na snagu trebao ga je usvojiti i Dom naroda PSBiH, a što se danas nije desilo.