Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Predugo se naša politika zasnivala na zaduživanju

fadil novalic

Usvajanje Zakona o radu, čiji je cilj bio fleksibilnije tržište rada i otvaranje novih radnih mjesta, kao i Zakona o unutrašnjem platnom prometu, čiji je cilj pojednostavljenje uplata, te Zakona o privrednim društvima, neke su od već ispunjenih obaveza iz Akcionog plana Federacije BiH za realizaciju Reformske agende za BiH za period 2015-2018 godine.

Još jedna obaveza ispunjena je usvajanjem Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH uz kategorizaciju privrednih društava, gdje je institucionalni nosilac bila Vlada Federacije.

Dokument predviđa  51 obavezu iz šest oblasti (javne finansije, oporezivanje i fiskalna stabilnost, poslovna klima i konkurentnost, tržište rada, reforma socijalne zaštite i penzionog sistema, vladavina prava i dobro upravljanje i reforma javne uprave), a među onima koje neposredno slijede su, između ostalog, Program javnih investicija koji treba biti donesen do novembra, a institucionalni nosilac je Federalno ministarstvo finansija. Cilj ovog programa je objedinjavanje i efektivnije planiranje investicija u javni sektor.

Isto ministarstvo je institucionalni nosilac posla u vezi s usvajanjem zakona o porezu na dobit (rok oktobar-novembar 2015.), čiji je cilj ukidanje oslobađanja poreza na izvoz te oslobađanje reinvestiranja dobiti.

Kada su u pitanju Izmjene i dopune Zakona o doprinosima (preferencijalni sistem za niskoakumulativne djelatnosti), rok je bio septembar 2015., a ostalo je da ih još potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH.

Vlada Federacije BiH, također, ima obavezu da do kraja godine donese strategiju za borbu protiv korupcije 2015- 2019 godine uz prateći Akcioni plan, čiji je cilj usklađivanje s državnom strategijom.

Odluka koja uvodi moratorij na povećanje plaća u javnom sektoru, uz stroge kontrole zapošljavanja, također, treba biti donesena do decembra, a glavni cilj je racionalizacija javne uprave uz smanjenje tekućih troškova.

U periodu septembar-decembar 2015. Federalno ministarstvo finansija treba pripremiti izmjene i dopune Zakona o budžetima u FBiH, s ciljem da se ostvari rigoroznije fiskalno pravilo, dodatna ograničenja i kontrola potrošnje nižih nivoa vlasti te odgovornost rukovodilaca.

Federalni premijer Fadil Novalić naglašava da je u suštini Agenda naša obaveza i radni plan stvari koje moramo uraditi u naredne tri godine i to je jedini način da riješimo situaciju u kojoj se  nalazimo.

– Predugo se naša ekonomska politika zasnivala na iracionalnom zaduživanju i nerazumnoj potrošnji, a Vlada želi da Federacije Bosne i Hercegovine svoj prosperitet gradi na zdravim temeljima.

Svjesno smo preuzeli rizik i odlučili se za reformski put koji je duži. Agenda utemeljuje pokretanje procesa oporavka ekonomije, ekonomskog rasta i zapošljavanja, zato njeno provođenje počinje odmah i bez odgađanja.

Međutim, ovo je posao koji se ne dešava preko noći ili tokom jednom mandata, te bih podsjetio javnost da su se na njeno provođenje obavezali svi relevantni društveni i politički faktori u BiH – kazao je premijer Novalić za Fenu.