Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodjelom nagrada završeno 8. bugojansko lutkarsko bijenale

bugojansko bijenale

Dodjelom nagrada najuspješnijim lutkarskim ostvarenjima sinoć je završeno 8. bugojansko lutkarsko bijenale, koje je u tome gradu trajalo od 14. do 18. septembra. 

Po ocjeni Stručnog žirija u sastavu: Dragoslav Todorović (predsjednik), Dubravka Zrnčić-Kulenović i Ria Trdin (članice), predstava „Pekarna Mišmaš“ Mini teatra iz Ljubljane (Slovenija), autorice Svetlane Makarovič i reditelja Roberta Waltla, bila je najbolja u takmičarskom dijelu Bijenala.

Nagrada za kolektivno ostvarenje u istraživanju baštine svim sredstvima lutkarskog teatra dodijeljena je predstavi „Duga“, u izvedbi studenata master studija Umjetničke akademije Osijek (Hrvatska).

Najbolja scenografska rješenja imali su Mirjana Matijević-Medvešek i Rene Medvešek, u predstavi „Veli Jože“ Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke (Hrvatska).

Članovima Pozorišta za djecu iz Kragujevca (Srbija), koji su odigrali predstavu „Labuđe jezero“, pripala je nagrada za najbolju kolektivnu igru i animaciju.

Nagrada za najbolju muziku dodijeljena je Damiru Martinoviću i Ivanki Mazurkijević, za predstavu „Knjiga o džungli“ Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Pohvale su dobili: Aleksandar Blanić, Saša Terzić, Aleksandra Spasojević i Zorana Šuman za interpretaciju i animaciju „Zmije KAA“ u predstavi „Knjiga o džungli“, Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, Nermina Denjo i Dijana Ondelj-Maksumić za animaciju „Kralja plesa“ u predstavi „Ledeno srce“ Pozorišta lutaka Mostar, i Branko Banković za istraživanje lutkarskih mogućnosti kroz pokret i ples u predstavi „Na putu prema gore“ Studija za savremeni ples iz Zagreba.

Dječiji žiri odlučio je da za najbolju predstavu proglasi „Ružno pače“, koju su odigrali članovi Gradskog pozorišta iz Podgorice (Crna Gora).

Organizator 8. bugojanskog lutkarskog bijenala bio je Kulturno-sportski centar Bugojno, uz finansijsku podršku brojnih sponzora kojima su, ovom prilikom, uručene zahvalnice.