Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje ocu koji je ubio bebu: Odbrana odustala od zamjene avokata

eldar ladjen

Suđenje Eldaru Leđenu (1993) po optužnici koja ga tereti da je studenom prošle godine ubio svoju četveromjesečnu bebu u kući u Ulici Avde Hodžića u naselju Švrakino, gdje je stanovao kao podstanar, jučer je u sarajevskom Županijskom sudu nastavljeno ulaganjem dijela materijalnih dokaza.

Inače, na ročištu je bilo planirano da vještaci neuropsihijatrijske i psihološke struke Omer Ćemalović i Mirjana Musić daju svoj nalaz i mišljenje o uračunljivosti optuženog u vrijeme počinjenja djela koje mu je stavljeno na teret, ali se nisu pojavili. Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Begić je pojasnila da su vještaci svoj nedolazak na jučerašnje ročište opravdali ranije preuzetim obvezama.

Nakon toga,  sutkinja Begić se obratila optuženom, koji se između zadnja dva ročišta u dva navrata pismeno obraćao Sudu sa zahtjevom da mu se promjeni branitelj po službenoj dužnosti. Leđen je ipak svoje zahtjeve povukao te jučer izjavio kako želi da ga i dalje brani odvjetnik Omar Mehmedbašić.

Tužitelj Mladen Vukojičić je na jučerašnjem ročištu uložio dio materijalne dokumentacije, između ostalog zapisnike s očevida, izvješća o kriminalističko-tehničkoj pretrazi mjesta događaja, kao i fotodokumentaciju.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. listopada, kada će vještaci Ćemalović i Musić ponovo biti pozvani. Leđen se, podsjetimo, optužnicom tereti da je bebu ubio 29. studenog prošle godine u iznajmljenom stanu u  kući u Ulici Avde Hodžića na broju 39 u sarajevskom naselju Švrakino, gdje je stanovao sa suprugom Indirom P.

U optužnici stoji da je Leđen u spavaćoj sobi bio sam sa četveromjesečnim sinom. Nakon što je beba odbijala hranu i nakon što nije uspio zaustaviti plač djeteta, Leđen je u namjeri da ga liši života, sina uzeo rukama ispod pazuha, podigao u vis i zamahom jakog intenziteta bacio na drvenu fotelju.

Beba je tom prilikom glavom i tijelom udarila u drveni zaslon fotelje, uslijed  čega je  zadobila teške tjelesne ozljede rebara s obje strane, prijeloma potiljačne kosti i nagnječenje tkiva mozga te preminula. U optužnici još stoji da je uzrok smrti krvarenje u lubanjskoj duplji.