Vijesti

govorio i stjepan mesić

Obilježavanju 78. godišnjice oslobođenja Tuzle prisustvovao i Stjepan Mesić

02/10/2021

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Bosanskom kulturnom centru je govorio Stjepan Mesić, počasni građanin Tuzle, bivši predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije i predsjednik Hrvatske

Polaganjem cvijeća i odavanjem pošte u spomen aleji na Slanoj Banji i svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Tuzli je danas obilježena 78. godišnjica oslobođenja u Drugom svjetskom ratu. Tog 2. oktobra 1943. godine Tuzla je bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Upravo o tome na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla u Bosanskom kulturnom centru je govorio Stjepan Mesić, počasni građanin Tuzle, bivši predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije i predsjednik Hrvatske.

“Tuzla je najveći oslobođeni grad u Evropi, grad koji se odbranio. Uvijek je to bio grad bosanski i internacionalni. Grad koji nastavlja svoje tradicije. Grad u kojem šovinizam nema mjesta. Fašizam je opasan zbog toga što nastaje na malom prostoru i može se širiti dalje i on je zarazan. Zato je važno da se sa ovakvih mjesta šalje poruka koje su opasnosti od fašizma i na koji način možemo zaustaviti tendencije koje se pojavljuju u Evropi“, kazao je Mesić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra kako se mora njegovati antifašistička kultura kroz historijske i spomeničke manifestacije.

“Umberto Eco je rekao da je fašizam vječita opasnost i da antifašisti moraju biti uvijek budni. O tom je pisao i Sartr i mnogi drugi. Greška je što se smatra da je fašizam pobijeđen 9. maja 1945. godine. On nije pobijeđen, a mi smo 1992. godine bili žrtve novog fašizma u Evropi, školskog primjera fašizma, agresije druge zemlje na Bosnu i Hercegovinu, ubijanje civila, osnivanje koncentracionih logora i genocida. Sve se ponovilo iz Drugog svjetskog rata tako da moramo biti odlučniji u odbrani principa antifašizma. Ne smijemo dopustiti da prevlada njihova istina. Velika je uvreda rehabilitacija Draže Mihailovića u Srbiji i podizanje spomenika u BiH jer je to jedan od najvećih zločinaca, izvršioca genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u Drugom svjetskom ratu. Moramo biti energičniji“, poručio je Imamović.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća govorili su i Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka i Nataša Perić, predsjednica Gradskog vijeća Tuzla.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.