Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opasnost od požara u zgradama, jer upravitelji nemaju dovoljno novca

pozar na alipasinom (1)
Foto: Ivan Kralj

Tokom februara ove godine u Sarajevu su od požara stradale dvije osobe nakon što su vatrogasci imali velikih problema sa hidrantskom mrežom.

Opasnost od požara samo je jedan od problema sa kojima se susreću upravitelji zgrada u FBiH.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Lejla Šepić, sekretar Udruženja upravitelja stambeno-poslovnih zgrada Federacije BiH, protivpožarna zaštita je nešto što godinama upravitelji nisu u mogućnosti rješavati iz finansijskih razloga. Ona ističe da dodatni problem predstavljaju zgrade iznimno stare gradnje.

“Svaki upravitelj će izbjeći prihvatiti održavanje iznimno starih zgrada, a osnovni problem je opet novac. Mali finansijski potencijal, a velika ulaganja koja se naravno neće vratiti za duži period. Imamo konkretan primjer upravitelja koji imaju potraživanja za izvršene usluge od preko 800.000 KM”, rekla je Šepić za Fokus.ba.

U zgradama na području FBiH u narednom periodu značajno će se morati ulagati u još jednu oblast.

“Projekti energijske učinkovitosti u zgradama kolektivnog stanovanja nešto je što tek dolazi i što ne može mimoići djelatnost upravljanja”, navela je Šepić.

Ona je dodala da je opšti utisak o važećim propisima iz oblasti koje uređuju upravljanje zgradama, zapravo takav da je u donešenim propisima više politike nego struke.

“Imamo i problem obezbjeđenja adekvatnih vlastitih stručnih kapaciteta za obavljanje same djelatnosti. Na tržištu ne postoji kvalitetan izbor kadra za oblast širokog spektra zanatskih djelatnosti iz oblasti održavanja. Problem je i odnos stvarnog stanja devastacije objekata i potrebnih finansijskih sredstava da se dovedu u kakvo-takvo funkcionalno stanje sa aspekta sigurnog i udobnijeg stanovanja u većini zgrada kolektivnog stanovanja”, zaključila je Šepić.