Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Prijedora

sud-bih1124

Tužilac posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milorada Radakovića i Gorana Pejića zbog ratnog zločina počinjenog na području Prijedora.

Iz Tužilaštva BiH navode kako se Milorad Radaković zvani “Srbo” rođen 10. augusta 1962. u Sanskom Mostu, a Goran Pejić rođen 31. januara 1965. u Prijedoru, terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske Republike Srpske, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okolice, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih formacija, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su, tokom juna 1992. godine, naoružani automatskim puškama, došli u mjestu Tukovi u općini Prijedor, u blizinu kuće u kojoj su se nalazili civili hrvatske nacionalnosti, obitelji Ećimović, u to vrijeme ugledne i imućne obitelji u Prijedoru, u kojoj su se nalazili dvije žene i muškarac, kao i dvoje djece uzrasta pet i sedam godina. Dvojac je nakon dolaska rafalnim pucanjem na civile iz automatskog oružja sa prigušivačima, nanio višestruke povrede i prouzročio smrt troje civila iz obitelji Ećimović, dok su se djeca uspjela sakriti te preživjela stijeljanje.

Tužilaštvo navodi da su optuženi nakon pomenutog djela otišli do kuće u kojoj su se također nalazili civili hrvatske nacionalnosti, obitelji Ećimović, muškarac i žena starosti 62 i 59 godina, te ih usmrtili rafalnim pucanjem iz automatskog oružja.

Navedenim ubistvom pet civila iz jedne porodice, izvršeno je zastašivanje stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na tom području, stoga su civili koji nisu već ranije bili odvedeni u nezakonita zatvaranja u prijedorske logore, nakon tog događaja iz straha za svoje živote napustili Prijedor, mjesto Tukove i okolna mjesta, nakon čega žive u rasljenju širom BiH, Hrvatske i svijeta, gdje se u najvećem broju nalaze i danas i nisu se u većoj mjeri vratili u prijeratne domove.

Optuženi se, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, terete da su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Tužilaštvo će krivicu optuženih dokazivati pozivanjem 27 svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo više od 70 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se iz Tužilaštva BiH.