Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vatikan

Papa Franjo otkazao audijenciju zbog gripe

papa franjo
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kad su ga u nedavnom TV intervjuu upitali o njegovom krhkom zdravlju, duhovito je rekao ono što je postalo njegova standardna rečenica: “Još sam živ, znaš”

Papa Franjo otkazao je audijenciju zakazanu za subotu iz predostrožnosti nakon što je preležao blagu gripu, objavio je vatikanski ured za štampu u kratkom saopćenju bez detalja.

On se ujutro trebao susresti s rimskim đakonima, javio je AP.

Papa (87) je već bio prisiljen otkazati neke od svojih aktivnosti u novembru zbog problema s disanjem. Snimkom su tada isključene komplikacije pluća. Franji je bio odstranjen dio jednog plućnog krila dok je bio mlad i još živio u rodnoj Argentini.

Prošlog aprila je proveo tri dana u rimskoj bolnici Gemelli zbog, kako je Vatikan rekao, bronhitisa. Otpušten je nakon intravenozne primjene antibiotika.

Papa je također proveo 10 dana u istoj bolnici u julu 2021. nakon operacije zbog suženja crijeva. Ponovno je primljen u junu 2023. radi operacije popravka trbušne kile i uklanjanja ožiljaka od prethodnih operacija.

Kad su ga u nedavnom TV intervjuu upitali o njegovom krhkom zdravlju, duhovito je rekao ono što je postalo njegova standardna rečenica: “Još sam živ, znaš”.