Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fojnica

Safet našao ceker sa 2.700 KM, odmah ga je vratio vlasniku: “Nisam htio uzeti ništa na kafu”

safet

Nakon što je našao ceker sa novcem odmah se počeo raspitivati o vlasniku

U Fojnici je pazarni dan od davnina srijedom. Nakon što je Zelena pijaca ponovo otvorena i počela raditi, penzioner Safet Aletić, stopostotni civilni invalid iz naselja Ostružnica kod Fojnice je prekjuče na pijaci našao ceker na cesti u kojem su bili blokovi i 2.700 KM.

Nakon što je našao ceker sa novcem odmah se počeo raspitivati o vlasniku.

Novinar Avaza pronalazača cekera našao je u jednom fojničkom restoranu, gdje je došao da predahne nakon što je bio u Domu zdravlja kako bi podigao lijekove za sebe i ženu. Ima bolesnu suprugu i dva nezaposlena sina.

– Mjesec je ramazana i dolazi nam Bajram pa sam išao na pijacu da nešto kupim. Idem i vidim crveni ceker na cesti zgužvan, uzmem ga i vidim da su u njemu neki blokovi i novac. Kažem jednom trgovcu na tezgi Zelene pijace da sam našao ceker, blokove i novac kaže mi on sačekaj možda se neko javi, a ako ne, idi u Policijsku stanicu i prijavi. Krenuo sam u stanicu da ga predam kad mi zazvoni telefon. Trgovac s pijace javio mi je da se vlasnik cekera pojavio, priča Safet.

Ispostavilo se da su novac i blokovi bili namijenjeni u humanitarne svrhe.

– Kad mi je rekao šta ima u cekeru, dao sam mu ceker, pare i blokove. Rekao sam mu da broji, bilo je 2.700 KM i tri bloka, a taj čovjek je skupljao zekat i vitre a treći blok vjerovatno dobrovoljni prilozi za džemat u Pločari polju Fojnica. Rekao mi je nemam šta brojati, da si htio uzeti mogao si sve uzeti. Čovjek koji ga je dovezao do mene kaže ovo ti je kao da si išao na hadž. Prisutni ljudi kažu daj čovjeku nešto na kafu, nisam uzeo niti bi uzeo jer je mjesec ramazana, Fuad, koji je izgubio ceker, pare i blokove, rekao mi je vidimo se poslije ramazana – nastavlja Safet.

Kaže da je to njegov odgoj koji vuče iz porodice.

Tako su me roditelji odgojili, takav sam i ja i moja porodica a svaka marka mi je važna, kupujem lijekove, tri diplome medicinske imam u kući. Krenuo sam od sebe, znam kako je kad se izgubi ovako. Ja to ne bih uzeo kad ne bih imao šta da ručam. Imam troje djece, troje unučadi i nema para za koje bi ja to uzeo sebi, a plus ramazan u toku i dolazi nam Bajram. Mislim da bi to trebao svaki čovjek uraditi kao i ja što sam uradio, kaže Safet Aletić.