Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pet doniranih tramvaja stiglo iz Konye u Sarajevo

grad donacija tramvaji

Pet od ukupno 20 tramvaja koje je turski grad Konya donirao Javnom preduzeću preduzeću GRAS stigli su u Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Donacija je realizirana dogovorom koji je postignut prilikom posjete gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića Konyi u novembru 2014. godine. Time je konkretizovan Sporazum o saradnji Sarajeva i Konye potpisan u decembru 2007. godine, koji se odnosi na unapređenje međusobne saradnje u područjima od interesa za stanovništvo ova dva grada, uključujući i oblast gradskih javnih službi.

Dostavljeni tramvaji GRAS-u su ujedno rezultat međunarodne saradnje Grada Sarajeva, koja je trenutno jedan od ključnih faktora razvoja bh. prijestolnice. Tim povodom gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je javnu zahvalu na donaciji.

Riječ je o tramvajima sa do sada najvećim brojem sjedišta od svih koje posjeduje GRAS.

Zahvaljujući ovim partnerskim i prijateljskim vezama, Grad Sarajevo pomaže kantonalom preduzeću GRAS da obnovi vozni park, a samim tim da građanima Sarajeva pruži komforniji javni prijevoz, smanji gužve i omogući im da brže i sigurnije stignu na svoja odredišta, saopćeno je iz sarajevske Gradske uprave.

Pobratimske veze sa Istanbulom i druga dva turska grada, Ankarom i Bursom, doprinijele su da se realizira isporuka i 30 autobusa kantonalnom preduzeću GRAS, zahvaljujući čemu su ranije ugašene autobusne linije ponovno stavljene u funkciju, u korist građana Kantona Sarajevo.