Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

doktori savjetuju

Pet znakova koji upozoravaju da vam možda prijeti moždani udar

ruke
FOTO: Unplash
Ilustracija

Moždani udar među najčešćim je uzrocima smrti i ne bira spol niti dob. Događa se kad se prekine opskrba krvi u mozgu, a nastupa neočekivano i iznenada

Prije stvarnog moždanog udara, nerijetko se ljudima dogodi TIA (Tranzitorna ishemijska ataka). Iako ne ostavlja posjedice, simptomi su vrlo slični, samo traju kraće.

Do pojava simptoma moždanog udara dolazi jer ugrušak prekida dotok krvi u mozak, a kad se on pomakne, simptomi prestaju. Oni su padanje lica na jednu stranu, nemogućnost podizanja i zadržavanja obje ruke u zraku te nerazgovijetan govor.

Izuzetno je važno ne ignorirati ovo stanje, iako ćete se poslije osjećati dobro. Obavezno se javite doktoru jer ovo može biti znak da vam prijeti pravi moždani udar tokom sljedećih dana ili sedmica.

Da bi pomogli ljudima da obrate više pažnje na ovo opasno zdravstveno stanje, doktori su nabrojali pet najčešćih ranih znakova upozorenja koji prethode moždanom udaru.

1. Poteškoće s ravnotežom

Kao jedan od najčešćih simptoma ovog stanja, doktori ističu osećaj slabosti i poteškoće u održavanju ravnoteže.

2. Gubitak vida

Pojedinci mogu doživjeti gubitak vida na jedno ili oba oka ili imati dvostruki vid, rekao je dr. Larry Goldstein za Huffpost.

3. Opušteno lice ili ukočenost

Spuštanje lica ili gubitak kontrole mišića na jednoj strani jedanje od najčešćih pokazatelja opasnosti. Može se osjetiti utrnulost na licu, a može vam odjednom postati teško osmjehnuti se ili pomaknuti dijelove usana.

4. Osećaj slabosti u rukama

Osećaj slabosti u rukama je jedan od mogućih znakova upozorenja za ishemijski napad.

Podizanje predmeta i držanje ruku u zraku može vam odjednom postati teško. Treba se zabrinuti ako vam se to prije nije događalo. Ovaj simptom se obično javlja na jednoj strani tijela, ističe dr. Goldstein.

5. Problemi s govorom

Ljudi mogu imati poteškoća s pričanjem ili teško pronalaze prave riječi. Govorite li nejasno ili nelogično, nešto nije u redu i trebate se hitno javiti doktoru.