Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela deveta runda pregovora o Siriji

sirija

U glavnom gradu Kazahstana Astani počela je deveta runda pregovora o rješavanju krize u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Kazahstana Kayrat Abdrahmanov je na samom početku sastanka podsjetio kako je do sada održano ukupno osam rundi pregovora, koje su, prema njegovim riječima, u značajnoj mjeri doprinijele uspostavljanju primirja na području Sirije.

Abdrahmanov je također podvukao kako je od velikog značaja jučer održani prvi sastanak radne grupe koja je formirana za teme oslobađanja zarobljenika i uhapšenih, te identifikaciji nestalih osoba. Kako je istakao, to će doprinijeti jačanju povjerenja između sukobljenih strana.

Poručio je također kako su pregovori u Astani doprinijeli pregovorima u Ženevi, te upozorio na povećanje napetosti u pojedinim dijelovima Sirije. Abdrahmanov je pozvao Rusiju i Sjedinjene Američke Države (SAD) da pokrenu konstruktivan dijalog.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je također konstatovao veliki doprinos pregovora u Astani kada je riječ o rješavanju krize u Siriji.

Lavrov je, između ostalog, istakao kako proces u Astani ima temeljni cilj koji se ogleda u zaštiti teritorijalnog integriteta Sirije, te kako će nastaviti djelovati u skladu sa rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a i odluka usvojenih na Kongresu nacionalnog dijaloga u Sočiju.

Obraćajući se SAD-u, šef ruske diplomatije Lavrov je iz Astane poručio:

“Postoje određene namjere o promjeni režima u Siriji i formiranju manjih ‘regija’ pod kontrolom različitih vanjskih aktera. Ovakav pristup je u suprotnosti sa pregovorima u Astani. Siguran sam da smo na pravoj strani historije.”

“Kako god da se bude nazivala koalicija na čelu sa SAD-om ona će početi sa borbom protiv Nusra fronta i drugih terorističkih organizacija”, rekao je Lavrov.

Nakon obraćanja, sastanak ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, turskog ministra Mevluta Cavusglua i iranskog ministra Javada Zarifa nastavljen je iza zatvorenih vrata.

Tokom sastanka je planirano da se razmatraju rezultati jednogodišnje saradnje, te da se odrede naredni koraci u rješavanju sirijske krize.

Sastanak u Astani je svojevrsna priprema za samit lidera o dešavanjima u Siriji, koji će biti održan 4. aprila u Istanbulu.