Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ASU

Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala

mandic otvorena scena obala
Foto: Općina Centar

Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na Otvorenoj sceni Obala, kultnom sarajevskom pozorištu gdje se studenti predstavljaju svojim radovima, ali gdje i profesionalni glumci, reditelji i pisci svojim radom obogaćuju teatarski život Sarajeva i BiH

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio je jučer Akademiju scenskih umjetnosti Sarajevo, gdje su počeli radovi na rekonstrukciji Otvorene scene Obala.

Općinski načelnik Srđan Mandić i dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Faruk Lončarević potpisali su ugovor u oktobru 2023. godine kojim se iz budžeta Općine Centar izdvojilo 66.236 KM za projekat rekonstrukcije Otvorene scene Obala, na kojoj je nastala kultna predstava “Audicija” u decembru davne 1984. godine.

Prodekanesa za razvoj, finansije i produkciju na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Lejla Jusić zadovoljna je tokom izvođenja radova, te je istakla da očekuju da bi radovi mogli biti završeni do ispitnih rokova.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU) je počela sa radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju (1989.), a u ratnoj 1994. godini, pokrenut je i Odsjek za dramaturgiju.

Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na Otvorenoj sceni Obala, kultnom sarajevskom pozorištu gdje se studenti predstavljaju svojim radovima, ali gdje i profesionalni glumci, reditelji i pisci svojim radom obogaćuju teatarski život Sarajeva i BiH, saopćeno je iz Odsjeka za informisanje Općine Centar.