Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podijeljeno 12 mašina poljoprivrednicima iz Vlasenice

Власеница – подјела пољопривредних
FOTO Srna

U Vlasenici su danas za 12 poljoprivrednih proizvođača podijeljene poljoprivredne mašine, koje je obezbijedila njemačka organizacija “Pomoć” i ova opština.

“Podijeljeno je sedam kosačica, tri mini-kosačice, jedan moto-kultivator i jedna moto-kopačica”, rekao je Srni samostalni stručni saradnik za razvoj poljoprivrede u opštini Vlasenica Rade Mališević.

Mališević je objasnio da je riječ o prvoj isporuci poljoprivredne opreme u okviru projekta “Održivo zapošljavanje kroz ciljanu podršku u poljoprivrednom sektoru”, kojim je obuhvaćeno 30 korisnika u opštini Vlasenica.

“U finansiranju projekta sa 40 odsto učestvuje opštine Vlasenica, 15 odsto je bilo obavezno učešće poljoprivrednika, a 45 odsto finansira njemačka organizacija”, rekao je Mališević.

“Za naše poljoprivrednike svaka donacija koju dobiju je dobrodošla, jer većina proizvođača ima velike posjede i potrebu da intenzivira proizvodnju, što je bez mehanizacije teško izvodivo”, rekao je Mališević.

Predstavnik ove njemačke organizacije Bekir Omerbašić izjavio je Srni da kontingent poljoprivrednih mašina koje su danas podijeljene vrijedi oko 40.000 KM.

“Ovdje su ljudi koji već nešto rade i mi im, na određeni način, dajemo vjetar u leđa”, rekao je Omerbašić.

Njemačka organizacija “Pomoć” će, osim opremanja poljoprivrednika neophodnom mehanizacijom, u budućnosti raditi i na standardizaciji proizvodnje i obuci korisnika za izradu biznis planova.

Realizacija projekta, čija je vrijednost više od 100.000 KM, trajaće do kraja 2018. godine.