Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramadi pao u ruke ISIL-a, iračka vojska u bijegu

ramadi (1)

Iračke vojne snage objavile su predaju grada Ramadija nakon nekoliko dana žestoke borbe s borcima Islamske države, piše Sky News.

“Ramadi je pao”, rekao je Muhannad Haimour, glasnogovornik guvernera pokrajine Anbar.
“Grad je potpuno zauzet, situacija je svakim trenutkom sve gora, vojska bježi”, dodao je Haimour.

ramadi (2)

Prema riječima glasnogovornika guvernera prokrajine Anbar komandni centar grada Ramadija pod kontrolom je ISIS-a. Iračka vlada još se nije očitovala o ovom događaju.

Pretpostavlja se da je u posljednja dva dana, u jeku najžešćih borbi na terenu poginulo oko 500 ljudi među kojima i brojni civili.

Petnaest iračkih i policijskih trupa ubijeno je u napadu koji je uključivao slijed autobombi.

Na društvenim mrežama već je pokrenuta lavina komentara o uspjehu boraca Islamske države koji su, kako kažu, pobjedili neprijatelja i zauzeli grad.

“Bog je dao vojnicima kalifata snage da očiste Ramadi”, stoji u jednoj od objava na forumu za kojeg se pretpostavlja da ga vode borci Islamske države.

Vojskovođa koji se nalazio u središtu borbe opisao je događaje koji su se dogodili na terenu. “Bili smo okruženi leševima, padali su poput kiše, a borci Islamske države polako su zauzimali svaki dio grada.”

ramadi (3)

Nad pročeljem zgrade vlade vijori se zastava džihadista. Sigurnosni izvori napominju da je vojska uspjevala odžavati stabilnost i vraćati paljbu, no zbog velike pogibelji i velikog broja stradalih bili su primorani povući svoje snage.

Ramadi, grad u kojem živi oko pola miliona stanovnika jedan je od rijetkih djelova pokrajine Anbar koji je do sada uspjevao održavati sigurnost i vojnike kalifata držati podalje od središte grada i lokalnog stanovništva.

Iako su borbe započele još prošle godine, u aprilu ove godine, borci Islamske države pojačali su napade i u konačnici uspjeli zauzeti grad.

ramadi (4)

Ova zloglasna skupina boraca samoproglašene države pod kontrolom sada drži velik dio Sirije i Iraka. Ubijaju nedužne civile te uništavaju kulturnu baštinu, sve u cilju dokazivanja moći Islamske države.

Službeni izvještaj Pentagona kaže da su vojnici tokom vikenda ubili vođu pobunjenika.
Zauzimanje grada Ramadija jedan je veliki korak unazad za iračku vladu koja pokušava borce ISIS-a držati podalje od ostalog “neosvojenog” teritorija.

Dok Ramadi pada u Siriji je zabilježeno uništavanje historijske i kulturne baštine.