Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasipanje novca: Kako je budžet Grada Bihaća oštećen za 6,6 miliona KM

centar_bihaca

Plaćanje velikih finansijskih penala zbog nepoštivanja ugovora do sada je u BiH najčešće bilo svojstveno državnim i entitetskim vlastima, ali višemilionski gubici po ovom osnovu sada su zabilježeni i na lokalnim razinama.

Tako su federalni revizori utvrdili da je tokom 2016. godine budžet Grada Bihaća samo na jednom projektu oštećen za 6,6 miliona KM. Riječ je prečistaču otpadnih voda koji je svečano otvoren nedavno, ali svi učesnici i odgovorne osobe prešutili su milionske dodatne troškove po budžet.

“Nisu poštovane odredbe zaključenog ugovora o realizaciji Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću – Komponenta 1, što je dovelo do jednostranog raskida ugovora od strane izvođača radova na štetu Grada, a čime su prema podacima Jedinice za implementaciju projekta prouzročeni nepotrebni dodatni troškovi u iznosu 6.621.537 KM”, navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji Grada Bihaća za 2016. godinu koji je objavljen u proteklim danima od strane Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Osim plaćanja ovih penala, gradske vlasti u Bihaću dovele su u pitanje nastavak ovog projekta vrijednog 26,6 miliona eura finansiranog od strane EU i Njemačke razvojne banke (KfW).

Sve je počelo kada su u sklopu Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću gradske vlasti sklopile su ugovor vrijedan 11,3 miliona eura sa konzorcijem „Aquaterm – Dalekovod –Rad“. Zbog neizmirenja obaveza iz ugovora od strane Grada Bihaća, nakon odrađenog posla u vrijednosti 7,3 miliona eura, konzorcij je raskinuo ugovor. Nakon raskida ugovora, Grad Bihać dodjeljuje novi ugovor od 4,6 miliona eura firmi Euro-asfalt.

“Vidljivo je da je neodgovorno postupanje u izmirenju obaveza dovelo do stvaranja nepotrebnih troškova u vrijednosti od 704.732 eura. Spomenuti raskid ugovora je imalo za posljedicu i ostale dodatne troškove kao što su izmjena projektne dokumentacije, priprema nove tenderske dokumentacije, produženje roka dovršetka radova, dodatni angažman konzultanta i nadzora i drugo”, naveli su revizori.

Pored razlike u cijeni na dovršetak radova na Komponenti 1. od 1,4 miliona KM, spomenuti raskid ugovora je prouzročio i ostale štetne posljedice, a to su: garancija na kvalitetu radova 2,9 miliona KM, dodatni troškovi nadzora zbog produženja roka izvođenja radova 469.399 KM i asfaltiranje ulica u zoni izvođenja radova (KfW odbio finansiranje ove stavke nakon raskida ugovora) 1,8 miliona KM.

“Nepoštivanje odredbi zaključenih ugovora je dovelo do nepotrebnih štetnih posljedica za Grad Bihać u iznosu 6.621.537 KM. Prema odredbama Sporazuma o realizaciji Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću, u slučaju prekida realizacije Projekta, Grad Bihać je u obavezi vratiti sva sredstva dobivena od strane KfW i EU”, upozorili su revizori.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH pobrojane su i brojne druge nepravilsnoti u poslovanju gradske uprave.