Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Addiko Bank ostvario dobit od 4,2 miliona KM nakon šest godina gubitaka

sanela_pasic

Addiko Bank d.d. Sarajevo zabilježila je neto dobit od 4,2 miliona KM u prvom polugodištu 2017., uz značajan rast ključnih pokazatelja poslovanja. Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko banke, kaže u razgovoru za Fenu da je to rezultat primjene nove poslovne filozofije koja se temelji na jasnom, jednostavnom i direktnom bankarstvu.

– Paralelno s uspješno provedenim rebrendingom, napravili smo snažan zaokret u pristupu tržištu, klijentima i načinu poslovanja. Trudimo se biti banka koja se fokusira na bitno, jasno komunicira, direktna je i efikasna. Promijenili smo paletu proizvoda, poboljšali kvalitet usluge i unaprijedili strukturu i kvalitet plasmana. Ostvareni rezultati tokom prve polovine godine pokazuju da ovaj pristup daje rezultate – kaže Pašić.

Ističe da su naročito zadovoljni činjenicom da je rast koji ostvaruju, značajno veći od prosjeka koji se bilježi na bankarskom tržištu.

– Ako poredimo s početkom prošle godine, na nivou BiH smo, početkom ove godine ostvarili rast prihoda za 38,6 posto, dok je tržišni prosjek bio 11,5 posto. Također, stopa rasta kamatonosnih kredita bila je oko 21 posto, dok je tržište u tom segmentu raslo nešto iznad pet posto. Sličan smo tempo zadržali i proteklih mjeseci. Pored ovog, i u području optimizacije troškovne baze, smanjenja portfolija loših kredita, ali povećanja depozitne osnove, imali smo dobre rezultate, u sve tri oblasti znatno više od ostatka tržišta. Trudimo se ‘trčati brže’ u aktivnostima klasičnog bankarstva, da tako kažem, nego tržište, kako bismo nadoknadili propušteno, ali se trudimo i napraviti iskorak u budućnost bankarstva. Digitalizacija poslovanja sa stanovništvom i pravnim licima, te unapređenje iskustava klijenata u fokusu su naših investicija. Jedan od pokazatelja toga je da smo među prvima u svijetu lansirali uslugu Chat Banking na viberu – ističe Pašić.

Provedenim mjerama i promjenom filozofije, naglašava, ostvaren je nakon višegodišnjih gubitaka, polugodišnji profit od 4,2 miliona KM.

– Smatramo da smo u mnogim segmentima tek na početku, te da je pred nama još puno izazova da bismo klijentima mogli ponuditi sve što želimo. Naravno, zadovoljni smo, što je danas, zajedničkim naporom novog vlasnika, Advent i EBRD, te tima zasposlenih, Addiko relevantan igrač na tržištu i što poslujemo profitabilno – kazala je.

Jedan od izazova s kojim se suočava Addiko bank je i naslijeđena situacija u vezi s kreditima s valutnom klauzulom u CHF. Govoreći o ovom pitanju Pašić naglašava činjenicu da je više od 90 posto CHF klijenata uspješno izvršilo konverziju ovih kredita ili su ih otplatili.

– U proteklih nekoliko mjeseci plasirano je dosta netačnih informacija da bi se stvorila negativna slika o našoj banci i uvećala potreba za usvajanjem zakona o konverziji kredita. Istina je da se broj CHF klijenata konstantno smanjuje, a s krajem jula ih je bilo 816 u FBiH. Njihov broj je drastično smanjen u odnosu na početak 2016. kada je aktuelizirana priča o zakonu. Banka je i tada smatrala da je zakon nepotreban, te je predložila konverziju s otpisima dijela duga kao adekvatno rješenje. Ovo rješenje je zaista bilo korektno sa čim se složila i većina klijenata koji su konvertovali kredit – kaže ona.

Ističe da se banka trudi održati dijalog s preostalim CHF klijentima, ali i s predstavnicima njihovog udruženja, te ih upoznati o realnom stanju i mogućim rješenjima.

– Nažalost, više od polovice preostalih CHF klijenata kasni ili nikako ne plaća kredit, a pri tome ne želi otpis. Naš je stav da je ovo tema koja se treba riješiti u redovnom poslovanju. Nema ekonomskog, ali ni nekog drugog razloga da se ovo pitanje rješava zakonom, suprotno od drugih korisnika kredita na tržištu. Apsurdno je da se, nakon što je banka masovnim otpisom riješila veći dio problema i pretrpjela milionske gubitke da pomogne korisnicima kredita, u parlamentarnoj proceduri našao prijedlog zakona, čija je sadržina vrlo nelogična, i koji ugrožava pravnu sigurnost i ekonomsku stabilnost u zemlji. I u konačnici, šalje lošu poruku investitorima. Vjerujem da će i zastupnici u Parlamentu, kao što su to već učinili Vlada FBIH, ali i svi drugi relevantni faktori, prepoznati negativne efekte ovog prijedloga zakona, ne samo na finansijski sektor već i na ekonomski sistem u cjelini – poručila je Pašić u razgovoru za Fenu.