Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizak moral

Ruski vojnici snimili poruku za Putina: “Ne znamo kojoj jedinici pripadamo”

7ca85f72-83cb-4f17-ae4d-caeb2f5d7627

Jedan vojnik stoji ispred ostatka grupe i čita poruku upućenu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i guverneru Omske oblasti Aleksandru Burkovu

Internetom se proširio snimak ruskih vojnika koji izražavaju nezadovoljstvo zbog problema u ruskim oružanim snagama. Snimku je na Twitteru podijelio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Tvrdi kako snimka prikazuje mobilizirane ruske snage koje iznose niz pritužbi dok stoje u snijegu na nepoznatoj lokaciji.

Jedan vojnik stoji ispred ostatka grupe i čita poruku upućenu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i guverneru Omske oblasti Aleksandru Burkovu.

“Tražimo da se ova situacija riješi. Mi smo mobilizirani vojnici iz grada Omska, 504. tenkovska jedinica, vojna jedinica br. 83444”, započinje poruka.

Tvrde kako su obučavani za artiljerce u Omsku prije nego što su poslani u grad Čebarkul u Čeljabinskoj oblasti na daljnju pripremu na artiljerijskom poligonu. Potom su vraćeni u Omsk, ali tamo im nije pružena dodatna obuka koju su očekivali, nego su 5. januara poslani u istočnu Ukrajinu.

Ističu da su nakon dolaska u samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck raspoređeni u različite skupine i da više nisu imali komunikaciju s vlastitom komandom.

“Jedini oficir koji je ostao s nama, načelnik topništva, rekao je: ‘Ja vam nisam komandant, ja sam načelnik artiljerije. A više nema artiljerije jer je 504. tenkovska jedinica raspuštena i sada pripadamo Vojsci Narodne Republike Donjeck'”, naveli su ruski vojnici u poruci.

Izvještaj o niskom moralu među ruskim vojnicima

Vojnik objašnjava kako su nakon toga prekvalificirani u pješaštvo, ali da je nakon samo nekoliko odlazaka na poligon od njih tražen novac za gorivo. Neplaćanje je značilo slanje na prvu crtu. Dodao je da su njihove vojne iskaznice prikupljene i pečatirane bez ikakvog datuma, broja zapovijedi ili potpisa zapovjednika.

“Ne znamo ko nam je komandant i kojoj jedinice pripadamo”, kazao je ruski vojnik, naglasivši kako nije bilo “nikakve komunikacije” između njegovog zapovjednika jedinice i načelnika štaba, koji je potpukovnik.

Ovaj snimak se pojavio nakon višemjesečnih izvještaja o niskom moralu među ruskim vojnicima i velikog porasta žrtava u ruskim snagama, piše Newsweek.

U ponedjeljak su britanski odbrambeni zvaničnici rekli da je Rusija pretrpjela mnogo žrtava, posebice u Bahmutu, ali i u Vuhledaru. Visoki gubici među “elitnom 155. i 40. brigadom mornaričkog pješaštva” vjerojatno su ih učinili “borbeno neučinkovitima”, rekli su britanski zvaničnici.