Salihović: Država treba da se uključi u slučaj Nasera Orića

salihovic1111111

Glavni državni tužilac BiH Goran Salihović komentirajući hapšenje ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića u Švicarskoj za Anadolu Agency (AA) kazao je, “kako postoji mogućnost da je još uvijek na snazi crvena potjernica” na osnovu koje je švicarska policija privela Orića koji se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru koji će trajati 14 dana, javlja Anadolu Agency (AA).

“To nije predmet protokola. Taj predmet je formiran 2011. i 2013. godine. Mi smo protokol potpisali krajem 2013. godine. Znači ja ne mogu ništa komentarisati u ovom momentu”, istakao je Salihović.

Napomenuo je da Tužilaštvo BiH ne može ništa poduzeti dok situacija ne bude mnogo jasnija.

naser oric hapsenje

“Znam sigurno da nema Interpolove potjernice. Moguće je da postoji ta takozvana ‘crvena potjernica’ između Švicarske i Srbije, vidjet ćemo šta će biti”, objasnio je Salihović za AA.

Ponovio je stav da će, ako bi u međuvremenu došlo do formiranja slučaja u vezi sa hapšenjem Orića, tražit će da se predmet ustupi BiH.

“Ako dođe do formiranja slučaja mi ćemo tražiti da preuzemo taj slučaj”, naglasio je Glavni državni tužilac BiH.

Prema njegovom mišljenju, državne strukture bi trebale da se aktivno uključe u ovaj slučaj.

“Država BiH treba da se uključi, Ministarstvo pravde. Mislim da su oni važni i kompetentniji nego Tužilaštvo BiH”, istakao je Salihović.

Naglašava da Velika Britanija u slučaju Ejuba Ganića i sada Švicarska u slučaju Orića nisu povukle potjernice.

“Očigledno da potjernica nije povučena. Ima mogućnost da svaka država kaže ‘neću da poštujem povlačenje te potjernice’ ako imaju međusobne sporazume. Očigledno Velika Britanija u slučaju Ganića, i Švicarska to nisu uradile”, potcrtao je Salihović.

Inače, Orić ostaje u pritvoru narednih 14 dana u Švicarskoj. U tom periodu Orićeva odbrana ima priliku da dokaže zašto Orić ne bi trebao biti izručen Srbiji, dok će Srbija pokušati da dokaže suprotno.

U jučerašnjem saopćenju švicarske policije navodi se da je Orić uhapšen po potjernici iz Srbije. U saopćenju se također navodi da je Orić zadržan u pritvoru dok čeka moguće izručenje Srbiji.

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komadantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.