Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik RS-a

Salkić osudio odavanje počasti Krajišniku: “Oličenje stanja u kom žrtve i preživjeli žive u RS-u”

ramiz salkic

Nakon dodjele najvišeg entitetskog priznanja ratnom zločincu Krajišniku od NSRS-a,  veličanje osobe osuđene za najteže ratne zločine je danas također ispoljeno odavanjem počasti minutom šutnje u zvaničnoj instituciji

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić izjavio je da je ponašanje u Narodnoj skupštini tog entiteta najbolji primjer i oličenje stanja i ambijenta u kojem preživjele žrtve i njihovi potomci žive u tom entitetu, saopćeno je iz Salkićevog ureda.

Tim riječima je Salkić reagirao povodom toga što su poslanici Narodne skupštine, na početku sjednice minutom šutnje odali počast preminulom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku.

– Reagujući na današnje sramno ponašanje poslanika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, kada su na početku 12. redovne sjednice minutom šutnje odali počast presuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku, Salkić je istakao da se ovakve i slične stvari dešavaju u bh. entitetu RS zbog izostanka ozbiljne reakcije nadležnih institucija koje bi trebale da ovakve postupke sankcioniraju.

Današnje ponašanje u Narodnoj skupštini RS-a najbolji je primjer i oličenje stanja i ambijenta u kojem preživjele žrtve i njihovi potomci žive u ovom entitetu. Nepostojanje katarze, veličanje ratnih zločinaca, negiranje sudskih presuda i ponižavanje žrtava je nastavak genocida i konstantna prijetnja miru i stabilnosti. Sve ovo danas imamo u ovom entitetu, imamo izostanak ozbiljne reakcije nadležnih institucija, da ove postupke sankcioniraju i stanje promjene. Negatori zločina i oni koji veličaju ratne zločince su ohrabreni nedjelovanjem institucija i svaki put idu korak dalje – naveo je Ramiz Salkić.

Nakon dodjele najvišeg entitetskog priznanja ratnom zločincu Krajišniku od NSRS-a,  veličanje osobe osuđene za najteže ratne zločine je danas također ispoljeno odavanjem počasti minutom šutnje u zvaničnoj instituciji.

– Ostaje da vidimo reakciju onih koji nas svaki dan ubjeđuju da probleme naših građana trebamo rješavati sa ovima koji su na političkoj liniji onih koji su nas progonili 1992. godine. Ako ovi postupci nisu dovoljni za reakciju OHR-a, onda ostaje pitanje šta treba da se desi pa da oni, OSCE i drugi, shvate s kakvim ljudima i sistemom mi ovdje imamo probleme – naveo je Salkić.