Vijesti

opozicija RS

Šarović i Borenović teško optužili Dodika: Vi ste akter najvećih izdaja u istoriji RS-a

23/12/2019

U sali su ostali samo poslanici opozcije, SDS-a i PDP-a, skupštinsko rukovodstvo te član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kojeg je optužio da je svojom odlukom duboko trasirao NATO integracije BiH

Poslanici SNSD-a, DNS-a i Socijalističe partije u Narodnoj skupštini RS-a te članovi Vlade napustili su skupštinsku salu prije večerašnjeg obraćanja lidera SDS-a Mirka Šarovića.

U sali su ostali samo poslanici opozcije, SDS-a i PDP-a, skupštinsko rukovodstvo te član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kojeg je optužio da je svojom odlukom duboko trasirao NATO integracije BiH.

– Sve je u rukama Predsjendištva BiH i parlamenta. Nigdje se ne pominje odluka vojna neutralnost RS – dodao je Šarović u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a na posebnoj sjednici o informaciji o Programu reformi.

Optužio je Dodika da je donio odluke bez odluka Narodne skupštine.

– Vi ste akter najvećih izdaja u istoriji RS i nema opravdanja za takvo postupanje – ustvrdio je Šarović i dodao da nema suštinske razlike između Programa reformi i ANP-a.

Nije bitno koliko dokument ima strana, a ako bude prihvaćen u komandi NATO bit će aktiviran MAP.

Kazao je Dodik ne govori istinu, zbog svojih i stranačkih interesa te upitao otkuda tolika panika, ako je dokument nevažan.

– Taj dokument je već otišao u Brisel – ustvrdio je Šarović te rekao da je dokument već u Briselu i da je sve ovo večeras na posebnoj sjednici parlamenta RS-a farsa.

Lider SDS-a je još dodao da, ako ovaj dokument nije važan, zašto se šalje u NATO i čeka odgovor iz Brisela.

– Ovo je akticavija MAP-a i vi ste taj koji vodi RS, i BiH u NATO – rekao je Šarović i dodao da je Dodik sve potcjenio i da “politika varanja mora doživjeti poraz”.

Da je Programom reformi trasiran put BiH u NATO, rekao i lider PDP-a Branislav Borenović i dodao da je to nepovratan proces.

U obraćanju parlamenta kazao je da treba prestati s izgovorima, jer je Dodik, kao ranije i bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ostati upamćeni da su jedini uputili dokumente u NATO.

– Ovaj dokument ide u NATO štab u Brisel i drugi je zvaničan dokument u istoji BiH koji ide u taj štab – rekao je Borenović.

U tom dokumentu, dodao je, nigdje se ne pominje RS.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je prethodno da je poslanicima Narodne skupštine RS dostavio dokumente koji mogu biti relevantni u odlučivanju, a da je Program reformi BiH rezultat ozbiljnih napora i da je prvi put uvažen stav tog bh. entiteta vezi s vojnom neutralnosti.

Rekao je da nije riječ ni o kakvoj podvali, niti izdaji.

Dodik je dodao da se u dokumentu Program reformi BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.