Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećanje na stradanja u akciji “Oluja”: Dan žalosti u RS-u i Srbiji

zastve

U Srbiji je danas Dan žalosti i obilježava se 5. august kao Dan sjećanja na stradanje i progon Srba iz Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zgradama državnih institicija istaknute su zastave na pola koplja, u elektronskim medijiama se emituje ozbiljna muzika i programi usklađeni prema propisu o obilježavanju Dana žalosti. Svi dnevni listovi su na naslovnim stranama štampani u crno-bijelom izdanju i sa informacijom o Danu žalosti.

Sirenama, crkvenim zvonima i stajanjem tačno u podne, u Srbiji će biti odata počast žrtvama u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja u crkvi Svetog Marka u Beogradu, održat će se parastos Srbima stradalim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Poslije parastosa, u Tašmajdanskom parku, delegacija Koalicije udruženja izbeglica položiće vijenac na spomen ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Predstavnici Vlade Republike Srbije prisustvovat će, u okviru obilježavanja Dana sjećanja na tragično stradanje srpskog naroda tokom akcije Oluja, pomenu i položiti vijenac na Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990–1999. godine na Savskom trgu u Beogradu.

U organizaciji Koalicije udruženja izbeglica u beogradskom Sava centru će održati Memorijalna akademija na kojoj će biti prikazan film o stradanju i progonu Srba tokom oružanih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Na tom skupu će se obratiti i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Obilježavanje 20. godišnjice od hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” biće obilježeno komemoracijama i raznim skupovima i u drugim dijelovima Srbije.

Dan sjećanje se u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska obilježava po prvi put.