Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stigao novi toplotni val, za vikend preko 40 stepeni

vrucine vrijeme

Nakon što je prethodnih dana bilo relativno svježije, narednih dana očekuje nas novi toplotni val.

Temperature u Bosni i Hercegovini ponovo će naglo porasti.

U srijedu, četvrtak i petak očekuje se stabilizacija vremena uz porast temperature. Maksimalne temperature u Bosni mogle bi biti do 37 – 38 stepeni, a u Hercegovini do 39 – 40 stepeni Celzija. Za vikend slijedi novi toplotni val koji će sa sobom donijeti temperature iznad 40 stepeni Celzija.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum kaže kako se u srijedu, četvrtak i petak očekuje stabilizacija vremena uz porast temperature, piše Dnevni list.

“Takvo vrijeme će biti i za vikend. Bez važnijih promjena s visokim temperaturama”, kazao je Zulum. Dodao je kako se stabilno vrijeme očekuje i početkom sljedeće sedmice.

“Neka blaga nestabilnost prema sinoptičkim kartama mogla bi uslijediti sredinom sljedeće sedmice. Bit će zabilježen pokoji lokalni pljusak, bez nekih frontalnih poremećaja”, kazao je Zulum.

“Avgust bi prema sadašnjim pokazateljima trebao biti topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, dok bi količine padavina trebale biti ispod višegodišnjeg prosjeka”, kazao je Zulum.

Drugi domaći i strani meteorološki zavodi navode kako postoji mogućnost kratkotrajnih pljuskova u Bosni u narednim danima no kako takvi pljuskovi neće sniziti drastično temperature.

I u velikom dijelu regije, odnosno kod najbližih susjeda u Hrvatskoj i Srbiji u narednim danima bit će izrazito toplo vrijeme. S druge strane u Makedoniji se bore s posljedicama koje je izazvalo olujno nevrijeme na zapadu zemlje, a u kojima je stradalo najmanje pet osoba.