Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bojan Požarj

Slovenski novinar proglašen krivim: Objavio lažnu vijest o ocu Melanije Trump

melania-trump-parents-immigration

Spor se trajao dobre tri godine, a tokom procesa novinar je pokušao dokazati da je s dovoljno novinarske marljivosti provjerio informacije koje je pronašao na portalu “udba.net”

Slovenski sud je novinara i urednika portala Pozareport.si Bojana Požarja proglasio je krivim za vrijeđanje oca prve dame SAD-a Melanije Trump, Viktora Knavsa, i izrekao mu opomenu. Knavsu se sankcija čini premala, ali on neće uložiti žalbu na tu odluku, piše 24ur.com.

Prvostepeni sud proglasio jePožarja krivim za krivično djelo uvredljive optužbe, jer je u članku objavljenom 19. oktobra 2016. napisao da je otac prve dame Sjedinjenih Država u zatvoru. Presuda još nije pravomoćna jer je Požarj u utorak najavio žalbu.

Spor se trajao dobre tri godine, a tokom procesa novinar je pokušao dokazati da je s dovoljno novinarske marljivosti provjerio informacije koje je pronašao na portalu “udba.net”, te našao dobar razlog da povjeruje u istinitost takvih podataka.

Sporni tekst objavio u jeku predsjedničke kampanje u SAD-u 2016. godine, nakon koje je Trump postao predsjednik SAD-a.

Viktor i Amalija Knavs

Viktor i Amalija Knavs

Izrečena kazna Knavsu se čini preblagom, ali on se neće žaliti, jer mu je kako su kazali njegovi advokati, dovoljno je utvrđeno da su navodi Požarja o njemu neistiniti, da je proglašen krivim i da je kriv. Sudac je novinaru naložio da plati sudske troškove (oko 7.872 eura), te da objavi presudu u svom mediju.