poruka iz washingtona

Mike Pompeo: Naš NATO partner Turska ima pravo da se brani u Idlibu

pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo uputio je poziv Rusiji za uspostavu primirja u Idlibu te da se vrati Sporazumu iz Sočija, postignutim s Turskom 2018. godine

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio kako Turska u Idlibu ima pravo da se brani, te kako razmatraju sve mogućnosti pružanja podrške, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na pitanja novinara u State Departmentu, Pompeo se dotakao aktuelne situacije u sirijskom Idlibu.

Istakao je kako su Rusija, Assadov režim i Iran napadima na Idlib nanijeli štetu stotinama hiljada civila. Uputio je poziv Rusiji za uspostavu primirja te da se vrati Sporazumu iz Sočija, postignutim s Turskom 2018. godine.

Podsjetio je kako su ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama (UN) Kelly Craft i specijalni izaslanik te zemlje za Siriju James Jeffrey održali niz sastanaka u Turskoj na temu situacije u Idlibu.

“Turska vlada je nama uputila određene zahtjeve i mi ih trenutno razmatramo. Zajedno s timom iz Pentagona istražujemo najbolji način za smanjenje nasilja u regiji i zaustavljanje humanitarne drame. Osim toga, uvjereni smo da naš NATO partner Turska ima pravo da se brani od rizika koje na području Sirije stvaraju Assadov režim, Rusija i Iranci”, poručio je Pompeo.